G7: Η σύνοδος των ισχυρών στην Γερμανία πέρα από την τόνωση του προφίλ του Ολαφ Σολτς και τις ειρωνίες για τον Βλάντιμίρ Πούτιν περιλαμβάνει και σημαντικές αποφάσεις. Το πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα.Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G7 στη Βαυαρία, στόχος είναι η κινητοποίηση συνολικών πόρων ύψους 600 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027. Ήδη κάποιοι από τους ηγέτες των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου έχουν αποκαλύψει τις δικές τους ξεχωριστές πρωτοβουλίες.
Ανησυχώντας ολοένα και περισσότερο για την Κίνα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κατέθεσαν για πρώτη φορά σχέδια για το έργο πέρυσι και το λανσάρουν επίσημα τώρα υπό τον τίτλο, «Συνεργασία για την Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις», εγκαταλείποντας την ονομασία «Ξαναχτίζουμε Καλύτερο Κόσμο» (Build Back Better World), που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποκαλύψει πολλά συγκεκριμένα έργα σε μια εκδήλωση των G7, όπου θα μετέχουν οι ηγέτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Θα δεσμευθούν να επικεντρωθούν σε έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, της ισότητας των φύλων και της ψηφιακής υποδομής. Απών πάντως θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία έχει ενταχθεί επίσημα στο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών.

«Ο πρόεδρος δεν σκέφτεται ότι πρέπει να ξοδέψουμε δολάρια για κάθε δολάριο της Κίνας… αν και αν αθροίσουμε τι πρόκειται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ και οι εταίροι της G7, πλησιάζει πολύ τον αριθμό», δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ