Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να παρασχεθούν φθηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

“Το πρόγραμμα θα έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2022, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων αυτό θα μπορούσε να αλλάξει”, τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Τα δάνεια θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θα φθάνουν σε ύψος έως και 2% του ετήσιου ΑΕΠ του κάθε δοσμένου κράτους – μέλους και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης. Τα δάνεια μπορούν να φθάσουν έτσι δυνητικά έως και τα 240 δισ. ευρώ, ενώ θα έχουν μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1% επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό), ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, αναφέρεται ότι όσον αφορά τα τρία επάλληλα δίκτυα ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη, συνολικού ύψους 540 δισ. δολ., στη βάση και της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, οι “19” αναμένουν την εκτίμηση της Κομισιόν για τις ακριβείς ανάγκες και την τελική πρόταση, ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος και να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουνίου.