Στις 9 Ιουλίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του Eurogroup, όπως ανέφερε ο ίδιος, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter. Η διαδικασία θα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της Πέμπτης, 11 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε, η θητεία του ως προέδρου του Eurogroup θα τερματιστεί στις 13 Ιουλίου 2020. «Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε.«Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», πρόσθεσε ακόμη.

Η παραίτηση του Σεντένο
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας ότι ο Σεντένο ζήτησε ο ίδιος να παραιτηθεί από τη θέση του ΥΠΟΙΚ, και ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Ζοάο Λεάο.

«Η ζωή αποτελείται από κύκλους και θέλω να εκφράσω δημόσια ότι καταλαβαίνω και σέβομαι την απόφαση του Μάριο Σεντένο να θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Μάριο Σεντένο από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας – αλλά και την προεδρία του Eurogroup – δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Από τον Μάιο υπήρχαν διαφορές μεταξύ του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, που δεν μπόρεσαν τελικά να λυθούν. Αφορμή θεωρείται ένα κρατικό δάνειο ύψους 850 εκ. ευρώ για την στήριξη μιας ζημιογόνου τράπεζας, της Novo Banco που εκταμίευσε ο Μάριο Σεντένο – ένα δάνειο που ο πρωθυπουργός Κόστα δεν γνώριζε.

Ο καυγάς κορυφώθηκε στο κοινοβούλιο στα μέσα Μαϊου, όπου ο πρωθυπουργός εξετέθη καθώς έγινε σαφές ότι δεν γνώριζε για την εκταμίευση του δανείου. Μάλιστα ήταν για τον ίδιο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς είχε διακηρύξει στο παρελθόν ότι δε θα δοθούν άλλα κρατικά δάνεια πριν γίνει έλεγχος των οικονομικών της Novo Banco.
Η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του. «Δεν μπορεί να παραμείνει», έγραψε στο twitter ο Ρούι Ρίο, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να διατηρεί στη θέση του ένα υπουργό που δεν τιμά την εμπιστοσύνη του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ