Βαθιά ύφεση, η οποία ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη του 12%, αναμένεται να καταγραφεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Έτσι, το σενάριο που εξελίσσεται είναι δυσμενέστερο σε σχέση μ’ αυτό που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Σε περίπτωση που υπάρξει τρίτο κύμα στην πανδημία και οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αυτό σημαίνει ότι και η εστίαση δεν θα ανοίξει ούτε τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα, τα οποία θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε επιπλέον πλήγμα για τον τουρισμό. Ο κίνδυνος είναι οι εισπράξεις του 2021 να είναι κοντά σ’ αυτές της περσινής χρονιάς (4,5 δισ. ευρώ), κάτι που θα προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή στην ελληνική οικονομία.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών κατέγραψαν υστέρηση τον Ιανουάριο σε σχέση με τις εκτιμήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί και κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων σε δώδεκα ημέρες από σήμερα.

Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης ύφεσης το πρώτο τρίμηνο του έτους (11,3%) και δεν έχει μεταβάλει τις ετήσιες προβλέψεις για επέκταση κατά 4,8%, με το πέρασμα στην ανάκαμψη να αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πάντως, ήδη υπάρχουν προβλέψεις, όπως αυτή του ΙΟΒΕ, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμη και για προσγείωση της συνολικής ανάκαμψης στο 3% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς και ενόσω τα πρώτα λουκέτα στην αγορά είναι γεγονός.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ