Την αντίθεσή τους σε κάθε σχεδιασμό περί υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο επανέλαβαν τη Δευτέρα οι πολίτες στη Λέσβο εν όψει της άφιξης στο νησί της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον και του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Έξω από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τον κόσμο να ζητά και πάλι την αποσυμφόρηση του νησιού.

«Πρέπει να φύγουν από το νησί. Το νησί να γίνει ξανά δικό μας. Να μη γίνει ένα νησί έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα νησί που θα μετατραπεί σε τάφο και για εμάς και για τους αλλοδαπούς», λέει ένας κάτοικος της Μυτιλήνης στο euronews.

O περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε χαρακτηρίσει τη χρηματοδότηση των 155 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων δομών σε Λέσβο και Χίο ως «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», ενώ ξεκαθάρισε πως, εφ’ όσον οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, δεν έχει νόημα να συναντηθεί με την επίτροπο και τον υπουργό Μετανάστευσης.

«Οι ακρίτες νησιώτες έχουν αξιοπρέπεια. Δεν εξαγοράζονται. Δεν απεμπολούν τα σύνορα και τα δικαιώματά τους. Δεν δεσμεύονται από περίεργα μεταναστευτικά μνημόνια χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μουτζούρης.Συμπληρώνοντας, ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως «μια πρόταση υλοποιείται εάν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία. Δεν επιβάλλονται αυτά διά ροπάλων και διά αστυνομικών μέτρων. Αισθάνομαι ότι οι Βρυξέλλες – μπορεί και να το αισθάνομαι και για την υπόλοιπη Ελλάδα – θέλουν να περικλείσουν το πρόβλημα στα νησιά τα παραμεθόρια, ώστε να μην το έχουν στον χώρο τους. Εμείς όμως ξέρουμε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο θέμα. Άρα πρέπει να συμμετάσχουν όσοι συμμετέχουν στην Ευρώπη».

Οι κάτοικοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου Γιόχανσον και Μηταράκης παραχώρησαν πάντως συνέντευξη Τύπου, με την επίτροπο να τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πως κάποια ακριτικά νησιά της Ελλάδας έχουν επωμιστεί βάρος και αυτό δεν είναι ανεκτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ