Όταν τα ρεπορτάζ από το 2007 αναδείκνυαν τα προβλήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο
«Η ασφάλεια των τραίνων κρέμεται σε μια κλωστή», «ΟΣΕ: τηλεδιοίκηση για κλάματα», «Η τηλεδιοίκηση βλάπτει τη σιδηροδρομική υγεία», ήταν ορισμένοι από τους τίτλους των ρεπορτάζ του πολύπειρου δημοσιογράφου Φώτη Κουτσαμπάρη, που δημοσιεύτηκαν το 2007 στην εφημερίδα Μακεδονία, καταδεικνύοντας, από τότε, τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Επί μια δεκαετία και πλέον, ο έγκριτος δημοσιογράφος και η ιστορική εφημερίδα, επεσήμαναν τους κινδύνους, μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, λίγο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους (Μάιος 2017), όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ «Σχέδια ανάπτυξης σε … απαξιωμένο δίκτυο με παθογένειες».
Το χρονικό των ζητημάτων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσίασε σήμερα (7/3) στην Χριστίνα Τσόρμπα και την εκπομπή «Τα λέμε» του Βεργίνα TV, ο Φώτης Κουτσαμπάρης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παρέμενε ίδια για διάστημα εικοσαετίας. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ, αν και έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια, θα μπορούσε να είχαν γραφεί και σήμερα. Ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στην εικοσαετία», τόνισε ο δημοσιογράφος.
«Για πολλά χρόνια ακούγαμε για ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης και δεν γινόταν τίποτα. Η σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016, είναι ακόμη ενεργή. Στο τέλος του 2021 παραδόθηκε το τμήμα Πλατύ – Προμαχώνα – Στρυμώνα και το Μάιο του 2022 το τμήμα Τιθορέα-Δομοκός.
Στο ερώτημα αν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προβλημάτισαν τους υπεύθυνους του ΟΣΕ, ο Φώτης Κουτσαμπάρης απάντησε ότι «αντί να εξετάσουν πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, έψαχναν να βρουν ποιες είναι οι πηγές μου, ποιοι μου δίνουν πληροφορίες. Ένας πρόεδρος μάλιστα, προέβη σε δυσμενή μετάθεση υπαλλήλου, επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για διαρροή πληροφοριών».
«Δεν περίμενα πάντως σε καμία περίπτωση, -δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί- ότι θα συμβεί το πρωτοφανές σε καταστροφή, τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες», κατέληξε ο Φώτης Κουτσαμπάρης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ