Είναι η απόλυτη «πρωταγωνίστρια» στο εορταστικό τραπέζι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς! Είναι το καλωσόρισμα του νέου έτους και η αφορμή για ζαβολιές με τα μικρά της οικογένειας, προκειμένου να τους πέσει το πολυπόθητο φλουρί. Οι Βασιλόπιτες, που και φέτος θα έχουν την τιμητική τους, ακολουθούν και αυτές, την ξέφρενη πορεία της ακρίβειας.

Αρκεί μία βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της Αττικής για να διαπιστώσει κανείς, πως θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει ακόμη και 40 ευρώ για τα 900 γραμμάρια. Ούτε καν ένα κιλό! Γιατί τόσο μας ζήτησαν για μια βασιλόπιτα κέικ με κάστανο, σε ζαχαροπλαστείο που στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση! Σε ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο, αυτήν τη φορά στον Πειραιά, η βασιλόπιτα κέικ αμυγδάλου, των 1200 γραμμαρίων κοστίζει 40 ευρώ με το απλό φλουρί, 50 με φλουρί που φέρει τη «σφραγίδα» κάποιου εικαστικού και 60 ευρώ -πάντα τα 1200 γραμμάρια- όταν η συσκευασία είναι πολυτελείας!

Όσο για τις υπόλοιπες γειτονιές της Αττικής; Σε ζαχαροπλαστείο των βορείων προαστίων, όπου μπορεί κάποιος να παραγγείλει μια βασιλόπιτα τσουρέκι 4 κιλών, αρκεί να «αποχωριστεί» από το πορτοφόλι του 68 ευρώ (17 ευρώ το κιλό), θα πρέπει να χρεωθεί και εξτρά για το φλουρί. 50 λεπτά είναι το κόστος, αφού και εδώ δεν περιλαμβάνεται!

Λίγα μέτρα πιο πέρα, στην ίδια περιοχή, για μια βασιλόπιτα κέικ με βανίλια και κομμάτια αμυγδάλου, για περίπου 10 άτομα, θα πρέπει να διαθέσει κάποιος 29 ευρώ, ενώ για τα 3 κιλά της ίδιας πίτας, η τιμή θα φτάσει στα 65 ευρώ. Δηλαδή 21,50 ευρώ το κιλό.

Σε έτερη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική αλλά και εκτός αυτής, η βασιλόπιτα κέικ καρύδι με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας, βάρους 1500 γρ., «πετά» στα 37 ευρώ και 80 λεπτά! Για μια παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι πολίτικο, οι καταναλωτές θα χρειαστεί να διαθέσουν 23,80 ενώ 70 λεπτά φθηνότερα, δηλαδή 23 ευρώ και 10 λεπτά το κιλό, θα χρεωθούν για την πίτα red velvet με επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Παρόμοια εικόνα στις περισσότερες γειτονιές. Σε μεγάλη αλυσίδα, με καταστήματα από τα Δυτικά, Βόρεια αλλά και Νότια προάστια, η βασιλόπιτα των 14 ατόμων προσφέρεται στα 27 ευρώ και των 10 ατόμων, στα 21. Ένα ευρώ ακριβότερα, δηλαδή 22 ευρώ, χρεώνει τα 1100 γραμμάρια ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο, με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική.

«Σίγουρα υπάρχουν περιοχές που κατοικούν πιο υψηλά εισοδήματα. Όχι όμως κατά 100%. Κατοικούν και απλοί άνθρωποι. Το ίδιο έχει γίνει και με τα μελομακάρονα. Εδώ είδαμε 25 ευρώ το κιλό. Δεν κάνουν καλό στην αγορά, ούτε οι χαμηλές τιμές, ούτε οι υψηλές. Και τα δύο είναι παραλογισμοί. Ο καταναλωτής καταλαβαίνει. Δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε σαν πρόβατο. Το μελομακάρονο δεν έχει χρυσό μέσα. Στην αγορά πρέπει να επικρατεί η λογική. Ούτε να χάνει η επιχείρηση, αλλά ούτε και μέσα σε δύο ημέρες να προσπαθεί κάποιος να βγάλει τα σπασμένα του προηγούμενου μήνα…» μας λέει η Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια που διευκρινίζει ότι στις δικές τους βιτρίνες, οι βασιλόπιτες τσουρέκι πωλούνται από 12 -13 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 17. Οι πρώτες είναι οι απλές, ενώ στα 17 ευρώ, μπορεί να είναι οι επικαλυμμένες με σοκολάτα, αυτές με κάποια γέμιση όπως κάστανο, φιστίκι κλπ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε, σημειώνει, εξωπραγματικές τιμές!

«Εξωπραγματικές. Δηλαδή όταν μια βασιλόπιτα έχει 25 και 28 ευρώ το κιλό, αναρωτιέμαι κι εγώ τι έχει μέσα για να έχει αυτή την τιμή. Ναι, αντιλαμβάνομαι τα κόστη, τα οποία σίγουρα δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες, είναι όλα αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι φορολογικά, η ενέργεια ή το οτιδήποτε, αλλά αυτή είναι μια εξωπραγματική τιμή. Νομίζω ότι είναι ένα μικρό ποσοστό στην αγορά, δεν παύει όμως να υπάρχει και δεν παύει να είναι αυτό που φοβίζει τον κόσμο. Και ο σκοπός δεν είναι να φοβίζει τον κόσμο, αλλά είναι να του δώσουμε να καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να φάει, ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει και να είναι σε μια τιμή λογική. Και να μπορεί να το αγοράσει, αλλά και η επιχείρηση να έχει το όποιο λογικό κέρδος!».

Σε αυτόν τον άξονα πάντως, του λογικού κέρδους, κινούνται αρκετοί ιδιοκτήτες ζαχαροπλαστείων και στην Αττική. Αρκεί ο καταναλωτής να κάνει έρευνα, πριν αγοράσει. Σε υποκατάστημα της Άνοιξης, βρήκαμε το κιλό τη βασιλόπιτα με άρωμα βανίλια και λεμόνι, στα 15 ευρώ το κιλό.

«Από 12 έως 18,5 ευρώ το κιλό, οι βασιλόπιτες στην συμπρωτεύουσα»
Τί γίνεται όμως στην συμπρωτεύουσα; Σύμφωνα με τον κύριο Μάριο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, η βασιλόπιτα τσουρέκι θα κυμανθεί από 12 έως και 17 ευρώ το κιλό η απλή, ενώ η τριφτή ή αλλιώς πολίτικη βασιλόπιτα, θα έχει μια ψαλίδα από 13,50 έως 18,5 ευρώ. Όσο για τις περιπτώσεις εκείνες των ζαχαροπλαστών που “ξεφεύγουν”, υπάρχει μας λέει εξήγηση…

“Σε όλα τα πράγματα παίζουν ρόλο και πολλά άλλα. Το σημείο, το όνομα κλπ. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που βασίζονται σε μια άλλη φιλοσοφία και σε ένα άλλο πελατειακό κοινό. Διότι όταν το πελατειακό κοινό είναι ιδιαίτερο, δεν θέλει να παρευρίσκεται με πολύ κόσμο και ψάχνει να βρει ένα deluxe ζαχαροπλαστείο. Είναι ο καθένας πώς το βλέπει. Κάποιοι αντιλαμβάνονται με έναν διαφορετικό τρόπο τη σχέση με τους καταναλωτές. Και στο πλαίσιο αυτό, ίσως να πιστεύουν ότι με μια ακριβότερη τιμή διαφοροποιούνται και μέσα στην αγορά. Είναι μια πολιτική. Υπάρχει όμως ελεύθερη αγορά και ο καταναλωτής κρίνει και αποφασίζει από που θέλει να ψωνίσει.”

Το βασικό ζητούμενο πάντως, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, πρέπει να είναι η ποιότητα και όπως λέει οι βασιλόπιτες που θα πουλήσουν με 13, 15 ή 16 ευρώ το κιλό, είναι εξίσου αξιόλογες με αυτές που τιμολογούνται στα 40 ευρώ ανά κιλό!

“Ελάτε εδώ με μια πίτα από τον συνάδελφο με τα 40 ευρώ, να βάλουμε και μια πίτα δική μας και νομίζω ότι θα είναι συγκρίσιμο. Αν με ρωτήσεις αν έχει διαφορά ποιοτική, θα σου πω ότι κατά τη δική μου εκτίμηση όχι. Μπορεί όμως να υπάρχουν κάποια στοιχεία, όπως είναι το ενοίκιο ας πούμε. Δηλαδή μπορεί το ενοίκιο εκεί να είναι πιο ακριβό.”

Από 7 έως 16,50 ευρώ το κιλό οι βασιλόπιτες, στα ράφια των super markets
Όπως και τα υπόλοιπα γλυκίσματα των Χριστουγέννων, έτσι και τις βασιλόπιτες, οι καταναλωτές μπορούν να τις προμηθευτούν και από τα ράφια των super markets. Πώς διαμορφώνονται σε αυτά οι τιμές; Μια βασιλόπιτα τσουρέκι με μαστίχα Χίου, στην έρευνα που κάναμε, κυμαίνεται από 6,80 έως 7,90 ευρώ το κιλό. Στην περίπτωση πάλι που κάποιος προτιμήσει μια βασιλόπιτα κέικ, θα χρειαστεί να πληρώσει από 12,50 έως 16,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα την επικάλυψη ή τη γέμιση που θα προτιμήσει.

Να σημειώσουμε ωστόσο, πως από τις 13 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το “Καλάθι των Χριστουγέννων”, με χρονική διάρκεια έως και την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου. Σε αυτό έχει ενταχθεί και η βασιλόπιτα (τσουρέκι) μαζί με άλλα προϊόντα και πιο συγκεκριμένα, τη γαλοπούλα, τη σοκολάτα, το τσουρέκι, το αρνί και το κατσίκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ