Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Κρυονέρι

Σηκώνονται με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα – Για εικόνα ύφεσης κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας – Σε Κρυονέρι και στο Ρέμα της Χελιδονούς οι βασικές εστίες φωτιάς
Μαίνεται η εκτεταμένη πυρκαγιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης-Κρυονερίου-Τατοΐου, σε πολλαπλές εστίες και παρά την ολονύκτια μάχη των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες. Έως και λίγη ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, όταν και θα ενεργοποιηθούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, οι βασικές εστίες της φωτιάς εντοπίζονταν πέριξ του νεκροταφείου Κρυονερίου και στο Ρέμα της Χελιδονούς.

Στη δεύτερη, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στον περιορισμό της πυρκαγιάς, ώστε να μην φτάσει (και βεβαίως να μη διασχίσει) την Εθνική Οδό. Η όλη εικόνα παρέπεμπε σε ύφεση, όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζοντας ελπίδες ότι τα μέτωπα που καίνε ακόμα, θα αντιμετωπιστούν με το που σηκωθούν τα εναέρια μέσα.Μολονότι ο καπνός έχει απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, το ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για απώλεια ανθρώπινης ζωής. Τα περιστατικά διακομιδής σε νοσοκομεία ήταν μόλις έξι, με άτομα τα οποία υπέφεραν προσωρινά από αναπνευστικές δυσχέρειες.

Στις 03:32 τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του μηχανισμού 112 εξέπεμψε κατεπείγον μήνυμα εκκένωσης: «Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.Το βράδυ της Τρίτης, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ