Σημαντική είναι η ποσότητα από αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια που παραμένουν στα ψυγεία των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η ζήτηση είναι χαμηλή με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε είχαν εξαντληθεί.

«Φέτος έχουμε πολλά αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στο βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η COVID-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ