SAMSUNG

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου από το 2025, μετά τη δημοσίευση της νέας Οδηγίας της ΕΕ που παρέχει τη σχετική ευελιξία.Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βορείων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.Σήμερα, μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν τα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές. Πρόκειται για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο.

Σύμφωνα με την Οδηγία, αφενός η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό, αφετέρου σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, όπως ίσχυε πριν από την κατάργηση της έκπτωσης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων.

Για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση πρέπει η νέα Οδηγία να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αφού βρεθεί και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ