υπουργείο Οικονομικών έδωσε μία ακόμη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, λίγων ωρών ουσιαστικά, προκειμένου να μπορέσουν οι περισσότεροι να … πατήσουν το κουμπί. Παράλληλα έδωσε και ανάσα στους λογιστές που δεν πρόλαβαν να κάνουν τις δηλώσεις τους για λογαριασμό των πελατών τους, διότι κατά τα ελληνικά ειωθότα πολλοί έσπευσαν την τελευταία στιγμή. Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις έληγε κανονικά απόψε (28.08.2020) τα μεσάνυχτα αλλά πάνω από 200.000 φορολογούμενοι δεν είχαν πατήσει το κουμπί της υποβολής της δήλωσης τους.Η ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις δεν ανατρέπει το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος και συνεπώς όσοι υποβάλλουν δήλωση τη Δευτέρα (31.08.2020) θα πρέπει την ίδια μέρα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή την δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής παρέχεται έκπτωση 2%. Μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 6.150.704 φορολογικές δηλώσεις και είχαν εκδοθεί 8.506.880 εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό για το σύζυγο και τη σύζυγο. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτει ότι:

Σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2019. Ο μέσος όρος αγγίζει τα 1.100 ευρώ ενώ το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 3.081.491 φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα υπερβαίνει τα 3,22 δις. ευρώ.
Μόνο το 12,35% των φορολογούμενων ή 1.050.222 έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 334 ευρώ. Το ποσό της επιστροφής αναμένεται να συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία ενώ για τους υπόλοιπους θα κατατεθεί στο τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.
Για τους μισούς φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης ήταν μηδενικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ