Με το σκηνικό κρίσης να παραμένει ως φόντο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το βέτο να απειλεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων η Αθήνα βλέπει το πρώτο θετικό βήμα, πίσω από την ανοιχτή σε ερμηνείες δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στο «Χ», για να σχολιάσει δημόσια την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Όπως έλεγε σε πρώτο χρόνο, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, αρμόδια πηγή: η «αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας».Σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει την αναλυτική επεξεργασία στην απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έστρεφε τους προβολείς σε δυο αναφορές που εμπεριείχε η τοποθέτηση Ράμα και οι οποίες διαβάζονται θετικά από την ελληνική διπλωματία: «Ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμάρρας. Απεκάλεσε ρητά τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Επίσης απεδέχθη ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να ασκεί καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος ο κύριος Γκόρο ο οποίος ήταν και φίλα προσκείμενος προς την αλβανική κυβέρνηση άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο θα πρέπει να γίνει θα είναι να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία κύριος Γκόρο», ανέφερε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Φυσικά στην Αθήνα αναμένουν τα επόμενα βήματα που θα δώσουν μήκος αλλά και θα αποδείξουν στην πράξη τη διάθεση της αλβανικής πλευράς να διαλυθεί η βαριά σκιά που ρίχνει στις διμερείς σχέσεις η υπόθεση Μπελέρη. Με αυτά τα δεδομένα διατηρείται η ετοιμότητα να πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό από την αλβανική κυβέρνηση, για αυτό και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι: «Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσον οι επόμενες ενέργειες συμπίπτουν με εκείνα τα οποία έχουμε θέσει ως όρο». Είναι επίσης σαφές σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο ότι το πλαίσιο της ελληνικής διεκδίκησης για τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας δεν επηρεάζεται από την κίνηση Ράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ