Το Ορούτς Ρέις έφθασε στα 20 μίλια από το Καστελόριζο, έχοντας κλειστό το σύστημα εντοπισμού του, αργά το βράδυ. Το τουρκικό ερευνητικό έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της περιοχής που έχει “δεσμεύσει” με τη παράνομη NAVTEX του. Στη συνέχεια έστριψε, κινείται νοτιοδυτικά και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 30 μίλια. Στην επόμενη διέλευση που οι Τούρκοι θα κατέβουν για… καφέ, κάποιοι θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερα…

Γύρω από το τουρκικό ερευνητικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6 πολεμικά πλοία, τα οποία παρακολουθούνται από πολεμικά του ελληνικού Στόλου, που βρισκόταν στην περιοχή από τη πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή της Navtex. «Από την χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το Oruc Reis αλλά και από τη μακρόθεν παρατήρηση εκτιμούμε ότι έχει ρίξει καλώδια» ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωναν, ωστόσο, ότι εξαιτίας του θορύβου και του βόμβου γύρω από το Οruc Reis είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιεί έρευνα.

Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που έδωσε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στους αρχηγούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο στράτευμα και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες αποστολές. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε χθες από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των Κλάδων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδίωξη της στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι απολύτως προετοιμασμένες να παρέμβουν αποτελεσματικά όποτε απαιτηθεί και να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της πρόκλησης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και μετά το πέρας της προηγούμενης κρίσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν είχε το βράδυ της Τρίτης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στις διαβουλεύσεις των δύο ανδρών σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ωστόσο στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με την πλευρά των ΗΠΑ να πιέζει από χθες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά τη νέα «έξοδο» του «Ορούτς Ρέις», που αποτελεί εστία ανάφλεξης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι χθες, Τρίτη, υπήρξε ηχηρή αμερικανική παρέμβαση, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλούσε την Άγκυρα να σταματήσει τις «προσχεδιασμένες προκλήσεις», καλώντας παράλληλα σε «άμεση εκκίνηση» των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ανακοινώθηκαν επίσημα από την Άγκυρα οι έρευνες!

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι «το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική NAVTEX και αφού χθες έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι έτοιμο σήμερα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτώμενος για την ανακοίνωση Ντονμέζ δήλωσε: «Αυτό που θα κάνουμε είναι να ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική, όπως την αποδοκιμασία των προκλήσεων της Τουρκίας. Όσο άφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου. Κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο».

Δηλαδή θα κάνουμε πως δεν καταλάβαμε τίποτα; Ο Ντονμέζ δεν είναι απλός αξιωματούχος, είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας για τα ενεργειακά ζητήματα και κυρίως για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στις υφαλοκρηπίδες και τις ΑΟΖ των άλλων.

Απαντώντας στο ερώτημα αν φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο ο κ.Πέτσας είπε «μιλάμε για μία σοβαρότατη κλιμάκωση, ας μείνουμε σε αυτό το προβληματικό σημείο». Μάλιστα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Μόνο που αργά το σκέφτηκαν για τις κυρώσεις στην Αθήνα. Άλλωστε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δεν πίεσε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει «ικανοποίηση» για τα συμπεράσματά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ