Με τον πιο επίσημο και κοφτό τρόπο, ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την ιδιαίτερη προσοχή που δείχνει στα Δυτικά Βαλκάνια, ανεβάζοντας το θερμόμετρο (και) στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Στην ουσία αιφνιδίασε ενδιαφερόμενους και μη, καθώς υπέγραψε στις 8 Ιουνίου Προεδρικό Διάταγμα (Executive Order) για την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρεμποδίζουν, απειλούν ή υπονομεύουν την εφαρμογή Συμφωνιών που σχετίζονται με την συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. Μεταξύ αυτών, και η Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό διότι, για να είναι ακόμα πιο… εύληπτο το μήνυμα, στο Διάταγμα του Προέδρου των ΗΠΑ διευκρινίζεται ότι:

Στα Δυτικά Βαλκάνια περιλαμβάνονται τα εδάφη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και η Δημοκρατία της Αλβανίας. Οι διεθνείς Συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων: τη Συμφωνία των Πρεσπών (2018), τη Συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας (2001), το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες του Ντέιτον κ.λπ.
Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται και σε άτομα και οντότητες που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές οι οποίες υπονομεύουν δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, που «παραβιάζουν ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή» των Συμφωνιών.
Το μήνυμα έχει αποδέκτη και την Βουλγαρία, καθώς επιμένει στην κόντρα της με τα Σκόπια για πλευρές όπως το γλωσσικό. Στους… παραλήπτες, όμως μάλλον συγκαταλέγεται, πλαγίως έστω, και η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι εξακολουθεί να κρατά «στο συρτάρι» από τον Σεπτέμβριο την κύρωση των τριών μνημονίων Ελλάδας-Σκοπιιων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ