Το λογότυπο για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον γερμανό Πρέσβη Δρ Έρνστ Ράιχελ ενώπιον της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, του Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας κ. Τόμας Ράχελ, του Αναπληρωτή Γενικoύ Διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξη Τσαξιρλή και της γερμανίδας Γενικής Προξένου στη Θεσσαλονίκη κ. Σίμπιλα Μπέντιγκ.

Συγκεκριμένα η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ Καινοτομίας «Η Καινοτομία ως Μοχλός Ανάπτυξης» – Μία ελληνογερμανική συνεργασία, που διοργανώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019 από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αποδεικνύει ότι η Γερμανία και η Ελλάδα διαμορφώνουν το μέλλον από κοινού ως ισότιμοι εταίροι.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μία ευρωπαϊκή χώρα, η Γερμανία, θα έχει την τιμή να παρουσιάσει ολοκληρωμένα τη δυναμική της οικονομίας της, τα επιτεύγματά της στις επιστήμες και στην καινοτομία, την ικανότητά της για εξασφάλιση καιπροσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και τις λύσεις της για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό θα συμπέσει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας ανέθεσε το συντονισμό της παρουσίασης των γερμανικών επιχειρήσεων σε έναν εκθεσιακό χώρο έκτασης 6.000 τ.μ. στον Εκθεσιακό Οργανισμό της Κολωνίας (Koelnmesse GmbH), ο οποίος θα υποστηρίζεται στο έργο του από τον Σύνδεσμο της Γερμανικής Εκθεσιακής Βιομηχανίας (Association of the German Trade Fair Industry – AUMA) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στην επιτυχία της συμμετοχής της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας θα συμβάλλουν, επιπλέον, οι πολυάριθμοι γερμανικοί και διμερείς φορείς με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, όπως οι Γερμανικές Σχολές Θεσσαλονίκης και Αθήνας, το Ινστιτούτο Goethe, η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), η Deutsche Welle και η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Η σύλληψη για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου σε ό,τι αφορά τη γερμανική συμμετοχή αναπτύχθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο «gtp2 architekten» με έδρα το Ντίσελντορφ ειδικά για τη ΔΕΘ και βασίζεται στην ιδέα ενός «βιωματικού τοπίου».
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε διαφορετικούς «κόσμους» σε θέματα „made in Germany“, όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η υγεία, η διατροφή, η κινητικότητα, οι έξυπνες πόλεις, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, το περιβάλλον και η ενέργεια. Μέρος της όλης σύλληψης αποτελεί και μία σκηνή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, το „German Lounge“ για επιχειρηματικές συναντήσεις B2B, καθώς και μία κουζίνα για επιδείξεις μαγειρικής.

Η Γερμανία θα λάβει τη ΔΕΘ ως αφορμή για να εμβαθύνει την ελληνογερμανική συνεργασία, όχι μόνο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα της και, επίσης, για να υποστηρίξει τη θετική πορεία της Ελλάδας. Έτσι, η παρουσία τηςγερμανικής οικονομίας θα ενταχθεί σε ένα πολύπλευρο πλαίσιο, αποτελούμενο από συναυλίες, εκπαιδευτικές προτάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και δημιουργικά happenings. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν πολλές εκπλήξεις, όπως π.χ. «τον τοίχο που εξαφανίζεται» και τον γερμανικό πολιτισμό ως διαδραστική εμπειρία.

Ευκαιρία για επαφή με τον γερμανικό πολιτισμό πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ αποτελεί και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα από 7 έως 10 Μαΐου 2020 και όπου η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα έχει την τιμητική της.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και το Ινστιτούτο Goethe συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών την παρουσίαση της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, που θα τιμηθεί κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με θέμα «Διαμορφώνοντας το Μέλλον».

Παράλληλα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να μπει στο πνεύμα της ΔΕΘ μέσα από την προβολή επιλεγμένων γερμανικών ταινιών, που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Goethe και εγχώριοι εταίροι.

Το λογότυπο για την συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 85η ΔΕΘ δημιουργήθηκε από την γραφίστρια κ. Ιουλία Βήττου κατόπιν ανάθεσης από την ελληνική εταιρεία Dojo Entertainvents. Απεικονίζει τον Λευκό Πύργο, το έμβλημα της Θεσσαλονίκης, με γραφιστικά στοιχεία στα χρώματα των δύο χωρών κάτω από δώδεκα αστέρια, τα οποία συμβολίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ