Το γλέντι των Μποζάλων ή Μικράλωνων Τα Μπόζαλα ή Μικράλωνα βρίσκονται 6 χμλ βορειοδυτικά της Τρίγλιας. Το χωριό έχει μία ολόκληρη ιστορία πίσω του. Οι πρόσφυγεςαπό τη Μικρά Ασία είχαν εγκατασταθεί σε αυτό το μέρος για να αρχίσουν να φτιάχνουν ξανά τη ζωή τους. Αυτό όμως δε πρόλαβε να συμβεί. Ο Ανταρτοπόλεμος είχε αρχίσει και η αστυνομία με τη αιτιολογία ότι οι πρόσφυγες βοηθούσαν τους αντάρτες τους μετακίνησε στη Τρίγλια. Οι Τριγλιανοί τότε τους βοήθησαν και δέθηκαν μαζί τους. Γι’ αυτό κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, ως έθιμο μνήμης για εκείνη την μέρα, γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι με δωρεάν φαγητό και μουσική.
Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής έχει γίνει πλέον κάθε χρόνο η γιορτή για τα τα Εννιάμερα της Παναγίας στο παρεκκλήσι που βρίσκεται έξω από το χωρίο και που είναι αφιερωμένο προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Υψώσεως Τιμίου Σταυρού .

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ν. Τρίγλιας άλλα και από όλα τα μέρη της Χαλκιδικής ανηφόρησαν προς το παρεκκλήσι που βρίσκετε κτισμένο στο παλαιό χωριό, στην περιοχή ¨Τα Μικράλωνα¨ ή “Πόζαλα” για να προσκυνήσουν την Παναγία .

Φέτος, στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, την παραμονή της εορτής, μουσικά συγκροτήματα προσφέραν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι καθώς και δωρεάν διανομή φαγητού «κουρμπάνι», στους επισκέπτες, αφού οι κάτοικοι του χωριού για την πραγματοποίηση της γιορτής, πρόσφεραν δωρεάν στον Πολιτιστικό Σύλλογο, περισσότερο από ένα τόνο κρέας (37 κατσίκια).

Ως απολύτως σημαντική όμως χαρακτηρίζεται η άρτια οργάνωση όλης της εκδήλωσης που επιμελήθηκε ακούραστα και με πολύ μεράκι ο “Πολιτιστικός Σύλλογος “Τα Μικράλωνα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ