Απίστευτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το TRT World!
Λίγο πριν την ταυτόχρονη παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, η Τουρκία ρίχνει όλο και περισσότερο λάδι στη φωτιά των προκλήσεων.Μια με τις μαζικές αποστολές παράτυπων μεταναστών σε Αιγαίο και Έβρο και μια με τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και του ίδιου του Ερντογάν, στο χορό έχουν μπει για τα καλά και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τελευταίο «κρούσμα» προπαγάνδας αυτό του TRT World, το οποίο στέκεται στο Κυπριακό και κατηγορεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη λύση του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Αθήνα (μαζί και η Λευκωσία) «βολεύεται» με την τρέχουσα κατάσταση και είναι αυτή που δεν θέλει τη λύση!Γράφει λοιπόν ο Μουράτ Σοφούογλου:

Η Αθήνα έχει από καιρό φιλοδοξίες να κάνει την Κύπρο μέρος της ελληνικής επικράτειας, όπως η Κρήτη και άλλα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας εμπόδια στην επίλυση παλαιών εδαφικών ζητημάτων με την Άγκυρα, σύμφωνα με ειδικούς.

Αφού η τουρκική στρατιωτική επέμβαση το 1974 απέτρεψε την κατάληψη της Κύπρου από την Ελλάδα μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο τουρκικός και ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού της Μεσογείου έχουν χωριστεί, κυβερνώντας τα εδάφη τους.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι συμμετείχαν σε πολλές διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος για την επίλυση της διαφοράς.

Η Ελλάδα συχνά καταφεύγει σε λάσπη και κατηγορεί την Τουρκία ότι περιπλέκει το Κυπριακό. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, οι περιφερειακοί ειδικοί βλέπουν την Αθήνα ως τον κύριο ένοχο.

Ο Ismail Bozkurt, ο οποίος ήταν πρόεδρος της συνέλευσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μεταξύ 1973 και 1975, μια κρίσιμη περίοδο για την ιστορία του αμφισβητούμενου νησιού, πιστεύει ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι διατηρούν τη σύγκρουση άλυτη και συνεργάζονται για να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους .Αν και γνωρίζουν ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ενδώσουν στην ελληνοκυπριακή και ελληνοκυπριακή πίεση, συνεχίζουν να το κάνουν ελπίζοντας να συσπειρώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη πίσω από τους πολιτικούς ελιγμούς τους», λέει ο Bozkurt στο TRT World.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι το πώς οι Έλληνες ηγέτες παραποιούν τόσο το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου όσο και τη σύγκρουση στην Κύπρο όταν αλληλεπιδρούν με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. «Θέλουν να δημιουργήσουν μια αντιτουρκική αντίληψη στον δυτικό κόσμο χρησιμοποιώντας τη διαμάχη για το Κυπριακό και τις εντάσεις στα νησιά του Αιγαίου», λέει ο Bozkurt.

«Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση εκμεταλλεύονται το ζήτημα κατά της Τουρκίας», λέει ο Mustafa Lakadamyali, Τουρκοκύπριος Πρέσβης, εκπροσωπώντας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ουάσιγκτον.

Μετά την αποτυχία αντιμετώπισης του Κυπριακού μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974, οι Τουρκοκύπριοι στο βορρά διακήρυξαν το δικό τους κράτος, την ΤΔΒΚ, το 1983, το οποίο αναγνωρίστηκε μόνο από την Άγκυρα. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA) είναι μια άλλη πολιτική οντότητα στο νότο με επικεφαλής Ελληνοκύπριους.

Έκτοτε, η διαφωνία μεταξύ των δυτικών κρατών, κυρίως της Ελλάδας, που αντιτίθενται στην τουρκική επέμβαση και στρατιωτική παρουσία στο νησί, και της Τουρκίας, η οποία υπερασπίζεται σθεναρά την παρουσία της στο νησί για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από την ελληνική επιθετικότητα, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο γνωστό ως Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να επιβάλει τους όρους της λύσης συγκεντρώνοντας υποστήριξη από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επίσης το θέμα ως μέσο για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία», λέει ο Lakadamyali στο TRT World.

Γιατί οι Έλληνες κρατούν το θέμα κλειδωμένο

Η ελληνική πλευρά προτιμά επίσης το σημερινό status-quo, που είναι να παραμείνει άλυτο το ζήτημα. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ένωσης, που ονομάζεται επίσης και Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 υπό την εγγύηση της Άγκυρας, της Αθήνας και του Λονδίνου, εξακολουθούν να τρέφουν την παλιά πολιτική της περιθωριοποίησης των Τουρκοκυπρίων και αρπάζοντας τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον Lakadamyali.

«Οι Ελληνοκύπριοι αισθάνονται άνετα με το σημερινό status quo στο νησί. Το σημερινό status quo παρέχει διεθνή αναγνώριση στους Ελληνοκύπριους που εκμεταλλεύονται αυτό το παράνομο και άδικο καθεστώς εναντίον των Τουρκοκυπρίων», λέει ο Lakadamyali.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ