Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη NAVTEX στο Καστελόριζο συνεχίζοντας την προκλητική της στάση. Συγκεκριμένα, στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μία μόλις μέρα μετά την έκδοση της NAVTEX από την Τουρκία ανοιχτά του Καστελόριζου. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως η Navtex είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλοίο Oruç Reis ορίστηκε μέσω NAVTEX (σ.σ. Ναυτική Οδηγία προς Ναυτιλλομένους), η οποία εκδόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές ότι μπορεί ως ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει μια νέα σεισμική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την 21η Ιουλίου 2020».

Το Oruç Reis βρίσκεται εντός της της θαλάσσιας ζώνης όπου μπορεί να διεξαγάγει έρευνες, ήτοι εντός της υφαλοκρηπίδας που η χώρας μας έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και εντός της περιοχής αδείας που έχει δοθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) από το 2012. Αρχικά σε τμήμα της συγκεκριμένης περιοχή, είχε επιχειρήσει το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasha», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Και προσθέτει: «Παρά το γεγονός αυτό, η Ελλάδα ήγειρε ενστάσεις ως προς τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ερευνών ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα βασίζει το συγκεκριμένο ισχυρισμός στην ύπαρξη νησιών, ιδίως του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα. Αυτή η μαξιμαλιστική αξίωση σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Συνεχίζονται τις επικρίσεις της εναντίον της Ελλάδας, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Δεν συνιστά μια λογική και διεθνή θέση το γεγονός ότι ένα νησί με επιφάνεια 10 χιλιόμετρα, που βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από την Ανατολία και 580 χλμ. από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, δημιουργεί υφαλοκρηπίδα με επιφάνεια 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε τις συγκεκριμένες αξιώσεις της Ελλάδας». «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με anti-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Τουρκία
Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με anti-Navtex για την ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.
Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα
Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ οι Αρχές της χώρας μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα της τουρκικής Navtex στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ