Στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Ισπανία προχωρά η Τουρκία, σε μία προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιούργησε στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Belharra.
Την Άγκυρα επισκέπτεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο στην τουρκική πρωτεύουσα. Η προηγούμενη σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί το 2018 επί πρωθυπουργίας Μαριάνο Ραχόι. Βασική επιδίωξη της Ισπανίας είναι η πώληση πολεμικών πλοίων προς την Τουρκία σε μία χρονική συγκυρία που η τουρκική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται απομονωμένη από τους δυτικούς συμμάχους της, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα ως προς την μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή ανταλλακτικών και κεφαλαιακής υποστήριξης, λόγω κυρίως της φιλορωσικής στροφής της κυβέρνησης Ερντογάν. Επιπλέον η Μαδρίτη θέλει να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει, εκ νέου, τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρειο Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πηγές της Μονκλόα τονίζουν τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα τις εμπορικές και ελπίζουν στην ανάκτηση των 13 δισ. ευρώ του 2019 και μειώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την ισπανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε ειδήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, Info Defensa, στις 17 Νοεμβρίου 2021, η Ισπανία σκοπεύει να πουλήσει ένα δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Navantia LHD στην Τουρκία. Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με όσα έγραψε η ισπανική El Pais, θα συζητηθεί στη διμερή σύνοδο που θα έχουν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών στην Τουρκία, τις επόμενες μέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ