Ερχεται την 1η Ιουλίου και θα ξεκλειδώσει τις κρατήσεις στη χώρα μας – Δεν θα μπαίνουν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. – Οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν νέα δρομολόγια για τα ελληνικά νησιά
Eνα σημαντικό όπλο, πέραν των εμβολίων, στη φαρέτρα για τη φετινή, επίσης δύσκολη θερινή σεζόν προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια στην Ευρώπη προσθέτει ο τουρισμός με το «ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19», για το οποίο υπήρξε η πρώτη πολιτική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, με τη συμφωνία να επιτυγχάνεται σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής», δηλώνουν χαρακτηριστικά από την Κομισιόν για τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας.

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου της Ε.Ε. έγινε δεκτή με ανάσα ανακούφισης τόσο από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Μεσογείου που στηρίζουν διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην τουριστική δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Παγκόσμια Τράπεζα -όπως η Ελλάδα (21%), η Πορτογαλία (19%), η Ισπανία (15%) και η Ιταλία (13%)- όσο και από τους μεγάλους παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας, αεροπορικές, tour operators κ.ά.

Θετική εξέλιξη

Για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης» έκανε λόγο και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαρχής ήταν αυτός που υποστήριξε ένθερμα στην Ε.Ε. την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού. Οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η υιοθέτηση του πιστοποιητικού μπορεί να ξεκλειδώσει τις κρατήσεις για τη χώρα μας, οι οποίες παραμένουν υποτονικές, δεδομένου ότι η σεζόν εξελίσσεται σε κατάσταση όχι απλώς «last minute», αλλά «last second», με τους τουρίστες να κλείνουν εισιτήρια κυριολεκτικά στο παραπέντε, από Παρασκευή για Σάββατο!Οσον αφορά ειδικότερα το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:
n θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση, n θα διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ανάλογα με την επιλογή των παραληπτών, και θα περιέχει ψηφιακά υπογεγραμμένο κωδικό QR, n θα είναι δωρεάν, θα αποκτάται εύκολα και θα διατίθεται επίσης σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται από τα κράτη-μέλη για εθνικούς σκοπούς, αν αυτό προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο, τα κράτη-μέλη δεν επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, εκτός αν είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επίσης 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών στην παροχή οικονομικά προσιτών εξετάσεων, ένα ακόμη αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επίπεδο Ε.Ε., το σύστημα θα είναι έτοιμο τις προσεχείς ημέρες. «Είναι πλέον σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να προωθήσουν την ανάπτυξη των εθνικών τους συστημάτων ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ