Τι κρύβει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;
Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

Εδώ κι αρκετές εβδομάδες η Ελλάδα κινείται στον αστερισμό του σκανδάλου της τηλεφωνικής παρακολούθησης του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη. Άρθρα ,συζητήσεις,ανακοινώσεις κομμάτων και προσώπων,όλα μιλούν για το σκάνδαλο. Αρα ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχης αν πρόκειται η οχι για σκάνδαλο.
Το να παρακολουθεί το κράτος έναν πολίτη και μάλιστα πολιτικο πρόσωπο, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος δεμένος νομικά, είναι τουλάχιστον πολιτικο λάθος . Προσβάλλει την συνταγματική ελευθερία. Αναντίρρητα λοιπόν και σε θεωρητικό, και σε ηθικό επίπεδο όλοι συμφωνούν. Όμως ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Τέτοιου είδους παρακολουθήσεις γίνονται στα σύγχρονα κράτη. Όλοι το ομολογούν έμμεσα. Αν το ομολογήσουν άμεσα υπάρχει κάποιος λόγος. Συνεπώς ναι μεν τυπικά είναι σκάνδαλο η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά γίνεται διεθνώς κάτι τέτοιο.
Το θέμα όμως που χρήζει εδώ ιδιαίτερης ίσως ματιας είναι το γιατί και ποτε ενός τέτοιου είδους σκάνδαλο εμφανίζεται επισήμως κι ομολογείται άμεσα. Ποιοί είναι οι λόγοι που συμβαίνει μια τέτοια επίσημη παραδοχή σκανδάλου;
Συνήθως τέτοια γεγονότα αποκαλύπτονται,ειδικά στην Πολιτική, είτε για ν’ακυρωσουν πολιτικά κάποιον είτε για να βάλουν τις συνθήκες για μια νέα πολιτική κατάσταση με πολλαπλές διαστάσεις.
Που σημαίνει στην περίπτωση Ανδρουλάκη οτι η ένας εκ των δύο ( πρωθυπουργός η Ανδρουλάκης) βάλλονται η χρησιμοποιούνται για να προετοιμαστεί μια μελλοντική πολιτική κατάσταση. Η μπορεί να’ναι συνδυασμός και των δύο περιπτώσεων.
Κι αυτό γιατί, αν υποθέσουμε οτι κάποιος πρέπει να ζημειωθεί προσωπικά με πολιτικό κόστος, αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό. Συνεπώς ο πολιτικός στόχος είναι ο κ. Μητσοτάκης κι οχι ο κ. Ανδρουλάκης ( αν και πολλοί ορέγονται την συνεργασία του για την επόμενη μέρα). Όμως εδώ ας προσεχθεί κάτι. Το σκάνδαλο δεν βγήκε από τους Ελληνικούς κύκλους αλλά από τους διεθνείς. Κι ήταν κάτι που τους ήταν γνωστό απο καιρό ως γεγονός ( εννοώ τις παρακολουθήσεις με το νέο λογισμικό). Το έβγαλαν όμως τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος σήμερα;
Μια αποδυνάμωση κ. Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει σε οχι απόλυτη κυριαρχία της Ν. Δ στις προσεχείς εκλογές.Κι αν υπάρξει πρόβλημα διακυβέρνησης τότε μια από τις λογικές λύσεις είναι μια εκλογική συνεργασία κομμάτων για την διακυβέρνηση της χώρας. Είναι κάτι που επανειλημμένα έχουν δείξει να επιθυμούν οι Ευρωπαίοι αλλά κι οι Αμερικανοί. Κάθε φορά που ένα από καιρό σκάνδαλο ανακοινώνεται μεταγενέστερα η σύγχρονη πολιτική ιστορία εχει δείξει οτι αυτο γίνεται στα πλαίσια μιας πολιτικής στρατηγικής κάποιων κύκλων. Για παράδειγμα έτσι έγινε με τους Στρως Καν ( ερωτικό σκάνδαλο)η τον Σαρκοζι( σκάνδαλο επίσης παρακολουθήσεων πολιτικών του αντιπάλων), και βρέθηκαν εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Το να βγάλουν από την μέση με ένα τέτοιο κραυγαλέο τρόπο τον κ. Μητσοτάκη είναι δύσκολο ,γιατι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι εύκολη λεία. Έχει πολλές ικανότητες αντιδράσεων κι η προσωπική του ζωή δεν είναι τροφή εκβιασμών. Όμως οι υποκλοπές ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσουν σε μια αποδυνάμωση του. Κι αυτή με την σειρά της σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας των τριών βασικών κομμάτων τουλάχιστον, της Ελληνικής πολιτικής ζωής. Τι θα ωφελούσε κάτι τέτοιο και ποιον; Προφανώς θα ωφελούσε αρχικά να κυβερνηθεί η χώρα. Όμως υπάρχει στην συνέχεια και μια άλλη επίσης εκδοχή. Σε εποχή όπου οι Τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο ,στην διαρκή εμμονή τους, γίνονται ασφυκτικές και έχουν κουράσει τους Έλληνες, μήπως χρησιμοποιηθεί η πιθανή( υποθετικά πάντα) κυβέρνηση συνεργασίας για να γίνει αποδεκτή μια λύση διεθνοποίησης του Αιγαίου που, δεν μας είναι αρεστή και κατά βάθος επιδιώκουν οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες κι οι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί που διοικούν αφανως αλλά πραγματικά τον κόσμο; Μήπως αυτή η πιθανή συνεργασία γίνει για να υλοποιηθεί η πολυσυζητημένη αλλαγή άρθρων του Συντάγματος που εξ αρχής προβληματίζει; Κοντος ψαλμός αλληλούια. Θα φανεί αυτο σύντομα. Οι εκλογές δεν είναι μακριά.

Δημοσθένης Δαββετας Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικος αναλυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ