Το «καλό», το κακό και το χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο λοιμωξιολόγος, εαν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα, η χώρα μας θα θρηνούσε με βάση το καλύτερο σενάριο πάνω από 7.000 νεκρούς, με βάση το κακό οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τις 13.000, ενώ στο χειρότερο σενάριο, ο κ. Τσιόδρας δεν θέλησε καν να αναφερθεί.

Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Τσιόδρας : «Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την Καθηγήτρια κυρία Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.

Με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι.

Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τότε όμως θα ήταν αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα έκανε αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα από δύο μελέτες σε αιμοδότες και εναπομείναντες ορούς από δείγματα που είχαν ληφθεί Μάρτιο και Απρίλιο, τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση μόλις 0,7% βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό και στην δεύτερη θετικά βρέθηκαν το 0,35%.

Η σύγκριση με άλλες χώρες
Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ιταλία.

Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε αντίστοιχα περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας λέω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους».

«Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει»
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε την ανάγκη επιφυλακής και εγρήγορσης για ένα τυχόν δεύτερο κύμα κοροναϊού

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει χάσει την ιδιότητα της διασποράς του, ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες διασπείρεται εύκολα.

Όταν έχω συμπτώματα του ιού πρέπει να ελέγχομαι, να ειδοποιώ τους δικούς μου, να απομονώνομαι, να παίρνω έγκαιρα και όταν χρειάζεται θεραπεία», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τόνισε ότι η επικοινωνία σε καθημερινή ή τακτική βάση σταματάει τον Ιούνιο.

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα που όπως είπε είναι του Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά. Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές. Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους. Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια. Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους. Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ… Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα. Και που τραγουδάω… μερικές φορές… Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν. Και ευωδιές που με γοητεύουν…»

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την εισήγηση του εμφανώς συγκινημένος, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για όλα!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ