Βροχοπτώσεις – ρεκόρ έπληξαν το Ντουμπάι τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας ερωτήματα για την αιτία του φαινομένου, με αρκετούς να δείχνουν ως «ένοχο» τη σπορά νεφών (cloud seeding). Πόσο ασυνήθιστη ήταν η βροχόπτωση και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από το ακραίο φαινόμενο;

Το Ντουμπάι βρίσκεται στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και έχει συνήθως πολύ ξηρό κλίμα. Ωστόσο, βιώνει περιστασιακά ακραίες βροχοπτώσεις.
Η σπορά νεφών περιλαμβάνει τη «διέγερση» των υφιστάμενων σύννεφων ώστε να βοηθήσουν στην παραγωγή περισσότερης βροχής.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση αεροσκαφών που ρίχνουν μικρά σωματίδια (όπως ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε βροχή.

Η τεχνική αυτή υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα ΗΑΕ τη χρησιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού.

Τις ώρες μετά τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποδώσουν λανθασμένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.

Προηγούμενες αναφορές του Bloomberg έδειχναν ότι αεροπλάνα σποράς νεφών είχαν αναπτυχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκαν οι πλημμύρες.

Ενώ το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα πότε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι το να εστιάζουμε στη σπορά των νεφών είναι «παραπλανητικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ