Ζελατοδυναμίτιδα ήταν η εκρηκτική ύλη που εξουδετερώθηκε χθες από τους πυροτεχνουργούς και βρίσκονταν στον φάκελο ο οποίος προοριζόταν για την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, O φάκελος ήταν παγιδευμένος και θα εκρήγνυτο μόλις τον άνοιγε ο παραλήπτης του.

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες.

Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι ισχυρές και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά που συνήθως χρησιμοποιούν εργαζόμενοι σε μεταλλεία και ορυχεία, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ύλη εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ