Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αποτυπώσει το κυβερνητικό σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί ως νομοσχέδιο το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020, ώστε να συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και να ψηφιστεί μέχρι και το Σάββατο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε μια σειρά από τομείς, προϊόντα και υπηρεσίες που άπτονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επανεκκινούν σταδιακά όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, μαζί με τα «βαριά χαρτιά» του τουρισμού και της εστίασης.Η κυβέρνηση, με φόντο τους φόβους για έκρηξη απολύσεων και εκτίναξη της ανεργίας, αποφάσισε να δώσει στους εργοδότες για σημαντικό χρονικό διάστημα «εργαλεία» μεγάλης ευελιξίας, ώστε να μειώνουν με χρήση του διευθυντικού τους δικαιώματος, δηλαδή μονομερώς, έως και 50% τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Ταυτόχρονα, με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, νομοθετεί ευρύ πρόγραμμα επιδότησης της απώλειας των μισθών από το κράτος, ως «ανάχωμα» στην ελεύθερη πτώση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο μηχανισμός καλύπτει το 60% και όχι το 100% των απωλειών που θα έχουν οι μισθωτοί λόγω μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείωση στους μισθούς για σημαντικό τμήμα των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που θα ενταχθούν στο μέτρο. Η επιδότηση, δηλαδή, θα καλύπτει το 60% του μισού μισθού που θα χάνεται. Το αντίτιμο θα είναι η προστασία από την απόλυση, καθώς ο εργαζόμενος που θα μπαίνει στον μηχανισμό θα απαγορεύεται να απολυθεί. Επίσης, θα είναι πλήρως ασφαλισμένος, καθώς οι εισφορές του θα υπολογιστούν στον αρχικό μισθό. Το σύνολο των αποδοχών τους στο 100% διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, ενώ μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στην ίδια περιοχή.
Ξεκινάει, από την 1η Ιουνίου 2020, η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία, μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το μέτρο έρχεται ως εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και θα βοηθήσει σημαντικά, συνδυαστικά με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, στην επανάκαμψη της απασχόλησης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Τα ενοίκια
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο θα καλύψει μόλις 1 από τα 3 ευρώ του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Το υπόλοιπο 6ο% θα αποτελέσει καθαρή χασούρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ήδη το πώς θα αποζημιωθούν. Έτσι, το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων τους θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετά την 1η Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ