Την ενισχυμένη έκδοση των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς αναμένεται να αγοράσει η χώρα μας, τα αποκαλούμενα F-35 Block 4. Σε σχέση με το απλό F-35, το Block 4 διαθέτει 75 κύριες αναβαθμίσεις, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες για επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την υπόλοιπη επικράτεια από τους ιθύνοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς το εάν η επιλογή του Block 4 θα σημαίνει και καθυστέρηση στην έλευση των μαχητικών στην Ελλάδα (που μέχρι τώρα υπολογιζόταν εντός του 2028), σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, που ερωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, γίνεται λόγος για επιπλέον 6 μήνες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.Το μοντέλο Block 4 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

αναβαθμίσεις στους αισθητήρες, όπως είναι π.χ. το ραντάρ, στους αισθητήρες ηλεκτροοπτικής εικόνας και στο σύστημα εντοπισμού και αναγνώρισης στόχων,
ενσωμάτωση νέων όπλων 5ης γενιάς τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από μεγαλύτερη απόσταση και με καλύτερη ακρίβεια, καθώς επίσης και συστημάτων εκτόξευσης που προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών,
βελτιωμένη αυτοπροστασία με αναβαθμίσεις στα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, προσφέροντας βελτιωμένη αυτοπροστασία τόσο στον πιλότο όσο και στο ίδιο το αεροσκάφος.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι το οπλικό φορτίο μεταφοράς φθάνει τους 8 τόνους, ενώ μπορεί να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας, όμως, έτσι τη χαμηλή παρατηρησιμότητά του – γίνεται ευκολότερα ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ του εχθρού. Το Block 4 θα διαθέτει 6 αντί για 4 εσωτερικούς πυλώνες ανάρτησης όπλων, αυξάνοντας έτσι το οπλικό φορτίο, που θα μπορεί να έχει χωρίς ταυτόχρονα να χάνει τη stealth (στελθ) διαμόρφωσή του, που το κάνει μη ανιχνεύσιμο από τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα. Έχοντας 6 πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM AIM-120D καθιστά το F-35 εφάμιλλο του F-22, που οι ΗΠΑ αρνούνται μέχρι σήμερα να διαθέσουν όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ