Μήνυμα προς τον Αμερικανικό λαό έστειλε από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη 31/8, ο πρόεδρος Μπάιντεν, σχετικά με την οριστική αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τη λήξη του μακροχρόνιου πολέμου στην περιοχή. Η επιχείρηση εκκένωσης ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 30/8, μια ημέρα νωρίτερα δηλαδή, από ότι ήταν προγραμματισμένη.Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η 31η Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης ορίστηκε για να σώσει τις ζωές των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. «Η ουσία είναι ότι το 90% των Αμερικανών που ήθελαν να φύγουν, τα κατάφεραν», είπε χαρακτηριστικά. «Χθες το βράδυ στην Καμπούλ, οι ΗΠΑ έβαλαν ένα τέλος σε 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην αμερικανική ιστορία. Ολοκληρώσαμε μια από τις μεγαλύτερες αερομεταφορές στην ιστορία με περισσότερους από 120.000 ανθρώπους να εκκενώνουν τη χώρα με ασφάλεια».«Δεν θα πολεμούσαμε για πάντα», τόνισε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν, ενώ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με εκείνους που υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα η εκκένωση.

Εν συνεχεία, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η προεδρία του επικοινώνησε 19 φορές με Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν εκεί από τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας στείλει αρκετές προειδοποιήσεις και βοήθεια για να φύγουν.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν τον κανονικό τους στόχο πριν από μια δεκαετία, όταν εξόντωσαν τον Οσάμα Μπιν-Λάντεν. Έκτοτε, η απειλή της τρομοκρατίας έχει κάνει μεταστάσεις είπε ο Μπάιντεν, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να την αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις χερσαίες δυνάμεις τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ