Υπάρχουν 4 πιθανά σενάρια:

Α) Επρόκειτο για αποθήκη της Χεζμπολάχ στην οποία ξεφορτώνονταν όπλα (ρουκέτες, χειροβομβίδες κτλπ) τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν στη Συρία ή το νότιο Λίβανο και στα οποία επιχειρήθηκε δολιοφθορά από κάποια υπηρεσία ξένου κράτους, χωρίς να γνωρίζει πως στην ίδια αποθήκη υπήρχε και η νιτρική αμμωνία.

Άλλωστε μη ξεχνάμε πως σημειώνονται πολλές παράξενες εκρήξεις σε ιρανικούς στόχους τις τελευταίες βδομάδες.

Β) Επρόκειτο για αποθήκη της Χεζμπολάχ, και επήλθε η έκρηξη από ατύχημα πρώτα σε πρωτεύοντα εκρηκτικά τα οποία «πυροδότησαν» το νιτρικό αμμώνιο ή οποιοδήποτε άλλο δευτερεύων εκρηκτικό υπήρχε εκεί μέσα.

Γ) Το νιτρικό αμμώνιο πυροδοτήθηκε στοχευμένα από κάποια ξένη δύναμη με σκοπό την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου, στον οποίο έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα η επιρροή του Ιράν.
Δ) Tο ενδεχόμενο του ατυχήματος, πως δηλαδή πράγματι ήταν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ξεχασμένοι για 6 χρόνια σε αποθήκη μαζί με πυροτεχνήματα και στρακαστρούκες τα οποία έπιασαν φωτιά και πυροδότησαν τον νιτρικό αμμώνιο.

Συγκλονισμένη είναι η παγκόσμια κοινή γνώμη για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Βηρυτό το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες άλλοι. Ωστόσο, το πλήρες αποτύπωμα της καταστροφής αναμένεται να γίνει αισθητό μετά από μέρες, όταν οι διασώστες ολοκληρώσουν το έργο τους. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.
Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου που ζει στην Κύπρο, είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, που στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού. Πρόκειται για τον Igor Grechushkin, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό. Ο συγκεκριμένος, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού.

Μετά την κατάσχεση του πλοίου το 2014 από τις αρχές του Λιβάνου, ο Grechushkin εξαφανίστηκε και εγκατέλειψε το πλοίο διακόπτοντας την τροφοδοσία του. Οι κυπριακές αρχές έχουν κινητοποιηθεί και αναζητούν την άκρη του νήματος.Εικάζεται πως το πλοίο είχε φορτωθεί στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, αλλά προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού για ανεφοδιασμό ή λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το πλήρωμα (3 άτομα) Ουκρανοί.

Οι αρχές του Λιβάνου έθεσαν υπό περιορισμό το πλοίο και απαγόρευσαν στο πλήρωμα να το εγκαταλείψει, ενώ δεν έκαναν καμία ενέργεια για καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ