Κορονοϊός οικονομία: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τους δέκα βασικούς άξονες του δεύτερου πακέτου ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, καλώντας όλους τους πολίτες να «επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη, ψυχραιμία, εγρήγορση και αυτοπειθαρχία».
Κορονοϊός οικονομία: Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δαπάνες [για τον κορωνοϊό] εξαιρούνται από την όποια δημοσιονομική επίδοση της χώρας μας» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας ισότιμα διαθέτει πλέον την ευελιξία για να λάβει μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού»

Oι βασικοί άξονες του πακέτου μέτρων ύψους 2 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την επιδημία αποσκοπεί στη χρηματοδοτική στήριξη και στη ταμειακή ελάφρυνση των επιχειρήσεων ενώ για την υλοποίηση των μέτρων θα αξιοποιηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούν οι αποφάσεις του Eurogroup παράλληλα σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:

  1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση. Προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ.
  3. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους
  4. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο και για 4 μήνες.
  5. Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.
  6. Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους
  7. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
  8. Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες

Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων για συνεπείς επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

  1. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

«Είμαστε στην αρχή της μάχης, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκτασή της. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση απέναντι σε όλους για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Μέτρα στήριξης για τις συνεπείς επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό λαμβάνουν οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπως η αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου τουλάχιστον ως 30 Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αφορά πάγωμα κεφαλαίου και όχι τόκων. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΤ, οι ελληνικές τράπεζες, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, ώστε να συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν στην αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής συγκυρίας.

Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ