Το ρολόι έδειχνε 23:21 ακριβώς έναν χρόνο πριν στα Τέμπη και η σύγκρουση των τρένων με 57 νεκρούς πάγωσε τον πλανήτη.

Περίμεναν το τρένο να ξεκινήσει από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Η ώρα ήταν περασμένες έντεκα και το τρένο έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά να φτάσει στον προορισμό του λόγω προβλημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τελικά στις 23.06 δίνεται το σήμα αναχώρησης αλλά κανείς εκ των θυμάτων δεν φαντάζεται ότι η αμαξοστοιχία θα κινείται στη γραμμή καθόδου αντί για τη γραμμή ανόδου. Σε τροχιά σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία. Οι 350 μισοκοιμισμένοι επιβάτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, ξυπνάνε από το απότομο φρενάρισμα και τον εκκωφαντικό ήχο της πρόσκρουσης.

Το ρολόι έδειχνε 23:21 και λίγα λεπτά αργότερα όλος ο πλανήτης μάθαινε για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο επιβατικός συρμός Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Σύντομα τα πρώτα βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς, σπάζοντας τα τζάμια. Ακολουθεί πανικός.
Ο τραγικός απολογισμός μετά τη σύγκρουση ήταν 57 νεκροί.

Δικαστική έρευνα για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την ανακριτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε 15 στελέχη και εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Προφυλακιστέοι έχουν κριθεί δύο, ο σταθμάρχης της βάρδιας και ο επιθεωρητής διοίκησης του ΟΣΕ. Τέσσερεις από τους 15 του ΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς διώχθηκαν για πλημμελήματα. Όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και διώχθηκαν για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Επίσης, έχουν ήδη διωχθεί για το ίδιο κακούργημα δέκα έξι (16) στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ , οι οποίοι αναμένεται να απολογηθούν στο διάστημα από 29 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου.

Τρία στελέχη της HELLENIC TRAIN διώχθηκαν πρόσφατα για πλημμελήματα.

Επίσης, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος διώχθηκε και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η συγκεκριμένη δίωξη αφορά στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος λίγες μόλις μέρες μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023, θέμα για το οποίο ο σύλλογος πληγέντων δυστυχήματος Τεμπών έχει καταθέσει σχετική μήνυση. Επίσης, ο σύλλογος έχει καταθέσει μηνύσεις και κατά πολιτικών προσώπων, για πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η κλήση από την Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια
Η συγκυρία φέρνει ένα χρόνο μετά την τραγωδία να περνούν σήμερα το κατώφλι της Ελληνίδας Ευρωπαίας Ανακρίτριας, Χριστίνας Σαλάππα 23 κατηγορούμενοι μη πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση 717.

Ειδικότερα, έχουν κληθεί σε απολογία σχετικά με τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται, ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Στα 23 πρόσωπα, τα οποία αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για την απολογία τους, είναι 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, που κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους κατά περίπτωση, 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας που αντιμετωπίζουν κατα περίπτωση τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Η πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και η δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας
Στις 11 Μαρτίου αναμένεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου ολοκλήρωσε προ ημερών τις εργασίες της εν μέσω μίας θυελλώδους συνεδριάσεως όπου συνοδεύτηκε με αποχώρηση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νέα δεδομένα φέρνει, ωστόσο, η ανακοίνωση πως το υλικό που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας θα διαβιβαστεί στα μέλη και το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

«Με δεδομένο ότι ενημερωθήκαμε ότι μέλη της εξεταστικής επιτροπής έχουν υποβάλλει αιτήματα στο Προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ περί παράτασης των εργασιών της εξεταστικής, ΚΚΕ για νέα συνεδρίαση) για την ενημέρωση σας, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω υλικό δεν έχει παραληφθεί από τη Βουλή και συνεπώς τη γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας», σημειώνουν πηγές που πρόσκεινται στο προεδρείο της επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι μετά την παραλαβή των στοιχείων, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που κατά πάγια πρακτική ακολουθείται σε δικογραφίες μείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», τονίζουν.

Και καταλήγουν υποστηρίζοντας ότι, «μετά την παραλαβή των στοιχείων τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στο διαβιβασθέν υλικό από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας που διενεργεί την κύρια ανάκριση, προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία και να κρίνουν αν και ποιο μέρος αυτών θα περιλάβουν στο υπό σύνταξη πόρισμά τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ