Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με πηγές φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση προκειμένου να πειστούν οι επιφυλακτικές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία και την Αυστρία και να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27.

Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης μέρας μια πρόταση που προβλέπει:

το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί το συνολικό ποσό των 750 δισ. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση – κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.Ταυτόχρονα για να μετριάσει τις αντιδράσεις των βόρειων χωρών ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε:

ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» που προβλέπει πως αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Δείτε LIVE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ