Στο «τραπέζι» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει για επανεξέταση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει -και- τις μετακινήσεις των πολιτών μεταξύ των χωρών.

Παρότι δεν υπήρξε ομοφωνία κατά την χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού συζητήθηκε αναλυτικά και- όπως δήλωσαν αργότερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ- θα μπορούσε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους». Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η χρήση του πιστοποιητικού να «περάσει» και σε επόμενο στάδιο, αρκεί να εξασφαλιστεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη για πιθανές άλλες χρήσεις του- κάτι που συνέβη λόγω των σοβαρών επιφυλάξεων της Άνγκελας Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορωνοϊού.

Λίγες ώρες νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να αναδείξει και να στηρίξει την πρότασή του με άρθρο στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing. Το κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως τόνιζε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μια λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε όλα τα σημεία της πρότασης για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Μαζί εν τω μεταξύ με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen ανέδειξαν την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ