Σε οξείς τόνους είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο υπάρχει ρητή προειδοποίηση για κυρώσεις έναντι της Άγκυρας αν συνεχίσει τις παράνομες έρευνές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «είναι εκτός πραγματικότητας».H Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ για τη διφορούμενη στάση της, λέγοντας ότι αν και κάποιες χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία (μάλιστα ανάμεσα σε αυτές αναφέρθηκε και η προσπάθεια διαλόγου με την Ελλάδα), η Κύπρος είναι το παράδειγμα του πόσο εχθρική μπορεί να είναι η ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία.«Δεν είναι εποικοδομητικό να συνεχίζεται η χρήση της γλώσσας των κυρώσεων και να περιγράφονται ως παράνομα τα βήματα που έχει πάρει η χώρα μας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί τους πόρους της με τους Τουρκοκύπριους. «Για αυτόν τον λόγο η ΕΕ δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ειλικρινής και αμερόληπτη απέναντι στο Κυπριακό», συμπληρώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ