Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει τα εξής:
Η αδίστακτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι πολίτες δέχονται αδιάκοπα επιθέσεις, ακόμα και σε σχολεία, σε κτίρια κατοικιών και σε νοσοκομεία. Και παρ’ όλες τις επαναλαμβανόμενες προσφορές της ουκρανικής πλευράς, η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία πρόθεση για να εμπλακεί σοβαρά μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψεύτικες κατηγορίες. Και, με κυνισμό, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμη είτε βομβαρδίζονται από ρωσικές δυνάμεις λίγη ώρα αφού ανακοινώνονται.

Συνεπώς, σήμερα, εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι μας στην G7, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση εναντίον του Κρεμλίνου. Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων που έχουμε υιοθετήσει, αλλά και η επέκταση του βεληνεκούς τους αυτήν την εβδομάδα, έχουν χτυπήσει την οικονομία της Ρωσίας πολύ σφοδρά. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές σημαντικές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Εταιρείες φεύγουν από τη χώρα, μία μετά την άλλη, επειδή δεν επιθυμούν να συνδέονται οι μάρκες τους με ένα δολοφονικό καθεστώς. Αύριο, θα επιβάλουμε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων για να απομονώσουμε περαιτέρω τη Ρωσία και να εξαντλήσουμε τους πόρους που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τον βάρβαρο αυτόν πόλεμο.

Πρώτον, θα αφαιρέσουμε από τη Ρωσία το καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» στις αγορές μας.
Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους.
Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφικά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία
Πέμπτον, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία
Τέλος, θα προτείνουμε μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα ακυρώσει το «καθεστώς μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, το οποίο αποτελεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών να συνδιαλέγονται εμπορικά με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Έτσι, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα γίνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνδιαλέγεται με τις ΗΠΑ και η χώρα θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα. Οι παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των εξαγωγών, έχουν συνθλίψει τη ρωσική οικονομία, είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η αφαίρεση του καθεστώτος αυτού, που ονομάζεται επίσης ρήτρα «του μάλλον ευνοούμενου κράτους», ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών.

Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί εμπάργκο σε περισσότερα προϊόντα της Ρωσίας στις ΗΠΑ, όπως στη βότκα, τα διαμάντια και τα θαλασσινά φαγητά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αυξήσουν την πίεση και θα επιβάλλουν κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.

Η κατάργηση της ρήτρας της Ρωσίας, θα επιτρέψει μεγαλύτερους δασμούς από τους εταίρους της
Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Ετσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.

Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στην ομοβροντία των μέτρων που στόχο έχουν την σταδιακή διακοπή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ