Έξι ώρες, αλλεπάλληλες ζυμώσεις και πολλές προτάσεις στο τραπέζι χρειάστηκαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για να διαμορφώσουν χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της μετά Τσίπρα εποχής, την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με τον «οδικό χάρτη» ανασύνταξης του κόμματος, μετρώντας, ωστόσο, ουκ ολίγες εσωκομματικές τριβές και παράπλευρες απώλειες.

Ο οδικός χάρτηςΜέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές για την ανασυγκρότηση του πολιτικού φορέα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποφάσισε τελικά χθες:

Έκτακτη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής: 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες των ενδιαφερόμενων για την Προεδρία
Διαρκές Συνέδριο: Τέλη Αυγούστου, με θέμα την εκλογή Προέδρου
Εκλογή νέας ηγεσίας από την κομματική βάση: Πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον ότι, όπως μετέδωσε το protothema.gr, ο πρώτος γύρος για τις εσωκομματικές εκλογές θα λάβει χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αν υπάρχουν περισσότερες από δυο υποψηφιότητες, όπως διαφαίνεται αυτήν την ώρα. Αν τελικά εμφανιστούν μόνο δύο υποψήφιοι (σενάριο που θα το ήθελαν αρκετά στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος), οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτο Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβρη με απώτατο όριο διεξαγωγής του το τέλος του έτους, με ζητούμενο την γενναία αυτοκριτική και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Παρότι φαίνεται πως υπήρξε ένα consensus μεταξύ των τάσεων, ώστε οι αλλαγές να επιταχυνθούν, προκειμένου να υπάρξει ανάχωμα στην εσωστρέφεια, αλλά και νομιμοποιημένη ηγεσία στη ΔΕΘ, εντούτοις η Πολιτική Γραμματεία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ τριών προτάσεων. Συγκεκριμένα:

Πρώτη πρόταση: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου η εκλογή Προέδρου από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.

Δεύτερη πρόταση: Να διεξαχθεί η εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως πρότεινε κατά βάση ο Χρήστος Σπίρτζης και με κάποιες διαφοροποιήσεις και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Τρίτη πρόταση: Να γίνει εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου, θέση την οποία διατύπωσε η «Ομπρέλα».Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, όμως, για την ορκωμοσία της νέας Βουλής, πιο ομαλά συμφωνήθηκε η νέα σύνθεση του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, που έχει ως εξής:

Σωκράτης Φάμελλος: Πρόεδρος ΚΟ
Όλγα Γεροβασίλη: Αντιπρόεδρος Βουλής (μετά το «όχι» της για Πρόεδρος ΚΟ)
Γραμματέας ΚΟ: Διονύσης Καλαματιανός
Διευθυντής ΚΟ: Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Πλατφόρμα με καρφιά από Τεμπονέρα

Την ίδια ώρα, παρών με αστερίσκους στην κούρσα της διαδοχής δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζητώντας σε ανάρτηση της ομιλίας του στην Πολιτική Γραμματεία έκτακτο συνέδριο και εκλογή Προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξαπολύοντας βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα και της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας έκανε λόγο για «θολό» μήνυμα του κόμματος και «ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια», παρατηρώντας με αφορμή την προεκλογική του στρατηγική πως «ο πολιτικός καιροσκοπισμός γεννάει πολιτική αναξιοπιστία και συνεπακόλουθα, δεν μπορεί να αποτυπώσει, μια σαφή πολιτική φυσιογνωμία».

Ακόμη, ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει για την ηγετική ομάδα πως «η ”από τα πάνω” θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή «ελίτ» που λίγη σχέση είχε με το μαζικό χώρο, στέρησε την δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας», εντοπίζοντας απανωτά «επεισόδια διαρκούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία». «Αυτή η αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος, έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι δεν επιδέχεται διόρθωσης, ούτε και «ανασυγκρότησης» καταλήγει ο κ. Τεμπονέρας, δηλώνοντας «προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ