Νέα σύσκεψη κορυφής για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά των εξελίξεων στον Έβρο και της συνεχιζόμενης μαζικής απόπειρας παράνομων μεταναστών και προσφύγων να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και στην ατζέντα θα βρεθούν κατά πληροφορίες νέα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνορων.

Εν τωμεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.

Μηνύματα σε ξένα κινητά τηλέφωνα που αναφέρουν πως «η προστασία στα ελληνικά σύνορα είναι αυξημένη τις τελευταίες ώρες» και καλούν τους λαθρομετανάστες να αποφύγουν να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα από αυτά, έχουν σταλεί κατά χιλιάδες τις τελευταίες ώρες.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τα fake news που διακινούνται, με τους κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που, παρακινούμενοι από fake news, κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Απειλές ακόμη ότι θα σκοτώσουν εξαπέλυαν άτομα που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων οι οποίοι επί ώρες χθες το απόγευμα και τη νύχτα πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, φλεγόμενα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν ότι όταν θα μπουν στην Ελλάδα θα σκοτώσουν.

Πάνω από 3.000 άτομα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη μεθοριακή διάβαση των Καστανιών του Έβρου, ενώ στους 13.000 υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης όσους βρίσκονται κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων της συνοριακής γραμμής.

Έβρος τώρα: «Αναθεωρήσαμε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε εκπρόσωπος της Frontex σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.
Έβρος τώρα: Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αναθεωρήσαμε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοήθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν – Τσαβούσογλου
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Μέσω ανάρτησής του στο Twitter κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, ξεδιάντροπα με χρήση δακρυγόνων κατά αθώων». «Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα», πρόσθεσε.

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι , θα γίνει ότι χρειαστεί για την φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, έστειλε από τις Καστανιές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ακόμη δεν έχει χρειαστεί, αλλά εφόσον αυτό απαιτηθεί, θα υπάρξει ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα.

Ο Υπ. Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ βρέθηκαν στις Καστανίες για να έχουν “ιδίοις ομμασι” εικόνα και να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μεταδίδοντας συναίσθημα σιγουριάς και αποφαστιστικότητας, συνεχάρη το προσωπικό για την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, ενώ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμού προς τα σύνορα με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ