Και ενώ από ελληνικής πλευράς γίνεται τις τελευταίες ώρες μία προσπάθειας «υποβάθμισης» και χαμηλώματος του πήχη των όποιων πιθανών προσδοκιών από την τουρκική πλευρά, διατυπώνεται με έμφαση ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. Τα ΜΜΕ στην Τουρκία θεωρούν ότι πρώτο θέμα θα είναι το ενεργειακό και ένας τρόπος να ζωντανέψει εκ νέου ο EastMed. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο βασικοί αγωγοί που τροφοδοτούν την Ελλάδα με φυσικό αέριο διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

Για το πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ρωτήθηκε την Παρασκευή στο press room και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τόνισε: «Τόσο στην χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός όσο και στο μπρίφινγκ στο παρελθόν, έχουμε θέσει το πλαίσιο. Το γεγονός ότι έχουμε διαφωνίες δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητάμε με την Τουρκία. Προσερχόμαστε με ρεαλισμό και είναι θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Και οι 2 χώρες αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και είναι προς το συμφέρον και των 2 χωρών να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης σε ένα πνεύμα απερίφραστης καταδίκης κάθε απόπειρας αναθεωρητισμού και παραβίασης της εδαφικής ανεξαρτησίας χωρών», κατέληξε.

Η προεργασία της συνάντησης και η «πλατφόρμα επικοινωνίας»
Η συνάντηση θα είναι η τρίτη των δύο ανδρών και έρχεται μετά από διπλή ανοικτή πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη ενώ προετοιμάστηκε από την απερχόμενη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και τον έμπιστο συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Ελλάδα παρότι την χαρακτηρίζει «άτυπη» προσέρχεται στο πλαίσιο των πάγιων και διαχρονικών θέσεών της έναντι των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ενώ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην τελευταία παρέμβαση του εκπροσώπου τού ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επεχείρησε να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών. Ο Τσελίκ, που είναι από τους στενούς συνεργάτες του Ερντογάν επί της ουσίας γνωστοποίησε τι ακριβώς θα ζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δηλαδή, την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική. Και αυτό που θα κάνει δεν είναι τίποτε άλλο από το να απορρίψει τις αιτιάσεις των Τούρκων, υπενθυμίζοντας στον Τούρκο Πρόεδρο τι αναφέρει το διεθνές δίκαιο και θα επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις».Εξάλλου, ο πρωθυπουργός από την ενημέρωση της Βουλής την 1η Μαρτίου για το ουκρανικό ζήτημα ανέφερε ουκ ολίγες φορές τη λέξη «αναθεωρητισμός». «Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», ήταν η πρώτη φράση από την πρωτολογία του πρωθυπουργού. Η δεύτερη ακολούθησε λίγο αργότερα: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα». Και ο αποδέκτης, ήταν προφανώς η Τουρκία. Πάντως πιο προωθημένες πληροφορίες κάνουν λόγο για «πλατφόρμα επικοινωνίας» που έχει επεξεργαστεί ήδη μετά και την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Μόναχο με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις αλλά και την πρόσφατη επικοινωνία Μπάιντεν Ερντογάν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειωτέον ότι την Δευτέρα 14/3 θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν Σολτς με τον Γερμανό Καγκελάριο να έχει συζητήσει ήδη άτυπα την περασμένη εβδομάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ