Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Τουρκία

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα Δευτέρα 7/12 ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» αναφέροντας μάλιστα πως »κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα. Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» συνέχισε.

«Εγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του Συμβουλίου

«Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα», κατέληξε.Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτού συναντηθεί με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέροντας πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας, ο κ. Μάας υπογράμμισε πως δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ