Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες δύο ανθρώπων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός με διαφορά λίγων ημερών: ενός 28χρονου από τον Τύρναβο και ενός 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο.Ο 28χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από ασθένεια δύο μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κατέστη δυνατό να διαγνωσθεί από τι πάσχει και τελικά όταν εισήχθη για νοσηλεία κατέληξε από σηψαιμία.

Όσον αφορά τον θάνατο του 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο αυτή αποδίδεται στην πιο σοβαρή έκφραση του στρεπτόκοκκου Α, τη διεισδυτική λοίμωξη (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) από την οποία το 2023 κατέληξαν 10 παιδιά στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή ο θάνατος της 9χρονης αποδίδεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Ο στρεπτόκοκκος, λέει η παιδίατρος, «χτυπά» όταν όλες οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις, κυρίως η γρίπη, έχουν αποδυναμώσει τους παιδικούς οργανισμούς. Η περίοδος αυτή συνήθως είναι αρχές της άνοιξης, όταν διαχρονικά παρουσιάζεται έξαρση λοιμώξεων με στρεπτόκοκκο. Έτσι, οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Από τη στιγμή, μάλιστα, που αυτή την περίοδο κυκλοφορεί και αδενοϊός με συμπτώματα τον πυρετό και τον πονόλαιμο, που είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του στρεπτόκοκκου.

Ένα πολύ κακό χρώμα στο παιδί (να είναι δηλαδή ωχρό) σε συνδυασμό με άλλα σημάδια μπορούν να προειδοποιήσουν έναν γονέα ότι η λοίμωξη ενδεχομένως γίνεται πιο σοβαρή. Τα σημάδια είναι, σύμφωνα με την κυρία Παρδάλη, τα εξής: Νωθρότητα, ανορεξία, αδυναμία να αλληλεπιδράσει φυσιολογικά με το περιβάλλον, δύσπνοια. Είναι συμπτώματα sos για οποιαδήποτε άλλη μικροβιακή λοίμωξη. «Επίσης οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι όταν το παιδί είναι άρρωστο δεν πρέπει να εξαντλείται. Πρέπει να μένει στο σπίτι και να ξεκουράζεται μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Όχι να βγαίνει για δραστηριότητες όταν αισθανθεί λίγο καλύτερα», τονίζει η παιδίατρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ