Εξαιτίας του κορονοϊού που πιθανώς τα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το σενάριο μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες είναι στο τραπέζι ή τουλάχιστον δεν διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.
Πριν το κορονοϊό τα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού ήταν αρνητικά με έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ύψους 768 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ.για τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μέλλον. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

Επί της ουσίας, πληροφορίες που δημοσιεύει ακόμα και η «Καθημερινή» λένε πως αν η κρίση διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων. Δεν λείπουν μάλιστα στους κυβερνητικούς κύκλους και οι φιλελεύθερες «φωνές» πως επισημαίνουν πως το βάρος της κατάστασης πέφτει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς επιβάλλει κατά την γνώμη τους τον επιμερισμό του κόστους μεσοπρόθεσμα και στους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ