Με τη Γαλλία να ανακοινώνει καθολικό lockdown για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας, τη Γερμανία να ανακοινώνει μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, και λίγες ώρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – μέσω τηλεδιάσκεψης – για τον κορονοϊό, εντείνεται η ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και στους ειδικούς για τα επόμενα βήματα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.547 κρούσματα στη χώρα μας.

Κι ενώ η Θεσσαλονίκη οδεύει ολοταχώς σε lockdown, με την ανακοίνωση να αναμένεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Ελλάδα οδεύει πλέον σε καθολικό lockdown παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το αποφύγει. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η απόφαση πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, και απομένει να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες οι τρόποι εφαρμογής του γενικού lockdown.

Τα στάδια εφαρμογής:

Το πρώτο στάδιο προβλέπει ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα (ενδεχομένως και η Ροδόπη) θα περάσουν από την Παρασκευή στο «κόκκινο».
Επιπλέον, έρχονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).
Εν τέλει θα οδηγηθούμε σε lockdown εντός 15 ημερών.
Αν μάλιστα οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική πορεία, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα 2.000 κρούσματα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, ζήτησε από τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εν όψει της τηλεδιάσκεψης Κορυφής για την πανδημία, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020. Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη-μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό». Στην ατζέντα της Συνόδου τίθενται θέματα όπως τα εμβόλια, τα τεστ και οι μεταφορές.Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν κάλεσε τις κυβερνήσεις των «27» να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ κορονοϊού και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την έκκλησή της να εκπονηθούν γρήγορα στρατηγικές εμβολιασμού έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα άτομα να μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τους ρυθμούς της στη μάχη εναντίον της Covid-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ