Στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βουλή βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και είναι η πρώτη συνάντησή τους μετά την παράδοση-παραλαβή την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.

«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να ειρωνευτεί.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας την συζήτηση εκεί.

Η συνάντηση τυπικά έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφο των Ελλήνων των εξωτερικού. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διερευνήσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης, σε ένα θέμα που ήταν από τα κορυφαία των προεκλογικών του δεσμεύσεων, δηλαδή την απόδοση του στοιχειώδους δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Οπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρώπης.

Η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει κάτι παραπάνω από απίθανη, καθώς η πρόταση της κυβέρνησης -που προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα- απέχει «παρασάγγας» από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την επιλογή από τους Ελληνες του εξωτερικού μόνο ορισμένων βουλευτών Επικρατείας.

Πρόταση την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αφού σημειώνει ότι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ένας Ελληνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει στην Ελλάδα να ψηφίσει, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ αν ψηφίσει στο προξενείο της Ελλάδας στην πόλη όπου κατοικεί, δεν θα προσμετράται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ