A man works in a burning tract of Amazon jungle as it is being cleared by loggers and farmers in Iranduba, Amazonas state, Brazil August 20, 2019. REUTERS/Bruno Kelly

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, πράγμα όμως το οποίο στηλίτευσε αμέσως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, βλέποντας μια κίνηση «αποικιοκρατικής» φύσης.

Τουλάχιστον 1.113 νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν από την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Συνολικά, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 80.000 δασικές πυρκαγιές στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αρχή της χρονιάς —ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από το 2013— εκ των οποίων οι μισές και πλέον στην Αμαζονία.

Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παραμένει ασαφές αν η Μπραζίλια θα δεχθεί ή όχι την προσφορά της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, παρά την ολοένα εντονότερη διεθνή ανησυχία και κατακραυγή.Οι πυρκαγιές συνέχισαν να κατακαίνε το δάσος τα τελευταία 24ωρα, μολονότι χθες για δεύτερη ημέρα ο βραζιλιάνικος στρατός συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αναπτύσσοντας ιδίως δύο αεροσκάφη C-130 σε πυροσβεστικό ρόλο.

Παράλληλα, η διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στον οικοδεσπότη αυτής της συνόδου της G7, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και τον Μπολσονάρου, που ήδη χαρακτηριζόταν από υψηλή ένταση εξαιτίας της κατάστασης στον Αμαζόνιο, φάνηκε να φθάνει σε νέο ναδίρ, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας να χλευάζει την εμφάνιση της συζύγου του γάλλου ομολόγου του μέσω Facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ