Μετά από εβδομάδες δημόσιων αντεγκλήσεων, παρασκηνιακών ζυμώσεων, γαλάζιων, αλλά και πράσινων φροντιστηρίων, καθώς και διαγκωνισμών στα κόμματα δεξιά της Δεξιάς, έφτασε η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια .

Όλοι οι προβολείς στρέφονται στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου και εισάγεται νωρίς το πρωί το νομοσχέδιο του Άκη Σκέρτσου, με τους βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων που αμφιταλαντεύονται να καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Το νομοσχέδιο θα περάσει με τουλάχιστον 180 ψήφους, οι οποίες θα μπορούσαν να πλησιάσουν και τις 200, τα δυο τρίτα δηλαδή του Σώματος, εάν τελικώς συγκρατηθούν οι διαρροές στη ΝΔ.Οι γαλάζιοι διαφωνούντες απέφυγαν να μιλήσουν στο… πρώτο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια δηλαδή των τεσσάρων συνεδριάσεων των συναρμόδιων επιτροπών, δίνοντας επί της ουσίας ραντεβού στην Ολομέλεια. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε ένας βουλευτής από το μπλοκ του όχι ή της αποχής δεν πήρε τον λόγο κατά τη σχετική συζήτηση. Τουλάχιστον σαράντα βουλευτές της κεντροδεξιάς παράταξης ωστόσο εμφανίζονται έτοιμοι ειτε να καταψηφίσουν είτε να απόσχουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ξανασκέφτονται. Τα βλέμματα κατευθύνονται και στην παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, το πιθανότερο, την Πέμπτη.

Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, γρίφος παραμένει η στάση του Παύλου Πολάκη, καθώς φήμες τον θέλουν να επιλέγει την αποχή. Προβληματισμένοι είναι ακόμη τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ, όπου περισσότερο από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις, θα γίνουν προσπάθειες ακόμη και μέχρι το παρά ένα, ώστε οι αποχές να περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό, ιδανικά το πολύ επτά. Αργά το βράδυ της Πέμπτης σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που θα αιτηθεί η αντιπολίτευση και τότε τα κόμματα θα κάνουν ταμείο, μετρώντας απώλειες.
Το νομοσχέδιο αποτελεί και ένα νέο πεδίο πολιτικού ανταγωνισμού για τα μικρότερα δεξιά κόμματα που υπόσχονται…μάχη μέχρι τελικής πτώσεως. Η πρεμιέρα της συζήτησης σήμερα εξάλλου αναμένεται δυνατή, καθώς Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ θα υποβάλλουν άμα τη ενάρξει της συνεδρίασης, ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Δεν θα βρουν πάντως συμπαραστάτη το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο στην έκθεσή του επί του νομοσχεδίου η οποία δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ, αναφέρει πως η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Το Συμβούλιο ωστόσο διατυπώνει σειρά παρατηρήσεων, μεταξύ άλλων, αναφορικώς με την υιοθεσία, επισημαίνοντας πως η ισχύουσα νοµοθεσία δεν ρυθµίζει τη δυνατότητα υιοθεσίας από οµόφυλο ζεύγος και επομένως, από τη σιωπή του νοµοθέτη, ο οποίος αν και γνώριζε το ζήτηµα, δεν το ρύθµισε, συνάγεται ότι δεν χωρεί ανάλογη εφαρµογή των σχετικών διατάξεων στο σύµφωνο συµβίωσης όσον αφορά την κοινή υιοθεσία ανήλικου τέκνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ