Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους (και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και στο 3ο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς) δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης των αρχικών προβλέψεων για την ύφεση.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, o υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία υπενθυμίζοντας ότι από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι επιπτώσεις του ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος σε περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Εξήγησε ωστόσο, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει επαρκής πόρους (τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 37,5 δις ευρω) για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προβλέψεις από το εξωτερικό
Αμετάβλητες διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch και στο 7,9%, ενώ στο 5,1% τοποθετεί την ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2021.

Όπως σημειώνει η Fitch, αναμένει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον β’ εξάμηνο καθώς και το 2021 η οποία τοποθετείται στο 5,1%, ωστόσο τονίζει πως υπάρχουν κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις, οι οποίοι αφορούν τη διάρκεια της πανδημίας και συνεπώς των επιπτώσεών της.

Ακόμα χαμηλότερα εκτιμά η UniCredit ότι θα κινηθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 9,1% από 9,5% πριν δύο εβδομάδες και από 16% που ήταν η εκτίμησή της τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά το 2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει πιο αργή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την οποία τοποθετεί στο 3,8% από 4,3% πριν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ