Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η εντεινόμενη ισραηλινή διείσδυση στη Γάζα, δεν είχε ακόμη προκαλέσει σημαντικά αντίποινα από το Ιράν ή τους συμμάχους του, μειώνοντας την ανησυχία ότι ο περιφερειακός εφοδιασμός με αργό μπορεί να διακοπεί.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχωρεί κατά 1,3% στα 84,6 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημειώνει πτώση 1% στα 89,5 δολάρια το βαρέλι, επιστρέφοντας κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου, την περασμένη Παρασκευή, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3%, αν και κατέγραψαν απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.

Το πετρέλαιο υποχωρεί, καθώς το Ισραήλ «φαίνεται να προσεγγίζει την κατάσταση με σύνεση, κάτι που έφερε μια αίσθηση ανακούφισης ότι τα χειρότερα σενάρια μπορεί να μην υλοποιηθούν» δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο πριν υποχωρήσουν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ωστόσο σκιαγράφησε επίσης τρεις εναλλακτικούς δρόμους για τις τιμές του πετρελαίου:

Ένα σενάριο «μικρής διακοπής», στο οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου ισοδύναμη με τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί από 93 έως 102 δολάρια ένα βαρέλι.

Ένα σενάριο «μέτριας διακοπής» –όπως είχε συμβεί με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, όπου η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 21% έως 35% αρχικά, ανεβάζοντάς τες μεταξύ 109 και 121 δολαρίων το βαρέλι.

Και τέλος ένα σενάριο «μεγάλης διακοπής» – συγκρίσιμο με τη δράση που ελήφθη κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 – κατά τον οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα 56% έως 75% αύξηση των τιμών από 140 έως και 157 δολάρια το βαρέλι.Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αφού η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών διέψευσε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού την ώρα που το Ισραήλ διεύρυνε την επίγεια επίθεσή του στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άλμα έως και 4,5% τη Δευτέρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις ενεργειακές αγορές θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διαταραχές στο Στενό του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό για το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη χρειάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βρει για να διατηρήσει την ισορροπία της, αφού οι περισσότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σταμάτησαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ