Ανοίγει σήμερα τις «πύλες» της στο κοινό η ανακαινισμένη και ανανεωμένη, ιστορική κλειστή αγορά τροφίμων Μοδιάνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Η Αγορά Μοδιάνο ή στοά Μοδιάνο, επίσημα Κεντρική Αγορά Τροφίμων είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

Σήμερα το «παρών» στην νέα Αγορά Μοδιάνο δίνουν περί τις 65 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες κενές θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ