Η Ελλάδα θα πρέπει το 2023 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στον συμφωνημένο στόχο, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο” και στο Capital.gr (Μαρία Ψαρά), ο Κλάους Ρέγκλινγκ βάζει με αυτόν τον τρόπο τέλος στις όποιες προσδοκίες της Αθήνας για νέα σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση το 2023.

Ο πάντα προσεκτικός και αυστηρός Γερμανός οικονομολόγος δεν παραλείπει να τονίσει με έμφαση ότι η δημοσιονομική σύνεση θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και στο μέλλον, “για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και της εμπιστοσύνης της αγοράς”, αλλά και προκειμένου οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Ρέκλινγκ τόνισε μεταξύ άλλων: Το πόσο θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ήδη βλέπουμε, θα αποδυναμώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα και τις νέες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ