Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε από τη Βουλή με 156 ψήφους – «Παρών» από τον Μπογδάνο

Με 156 ψήφους καταψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία, κατά την οποια η πρόταση μομφής έλαβε 142 υπέρ, 156 κατά, 1 παρών (ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος), ενώ απούσα ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, λόγω έκτακτης εισαγωγής της στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Όπως είπε, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, κατά την τριήμερη συζήτηση έλαβαν τον λόγο 150 βουλευτές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 28 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, καθώς και οι 6 πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή 190 ομιλητές.

Σημειώνεται επίσης, ότι η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 28/1) ολοκληρώθηκε στις 03:30 πμ, «λίγο πριν το λυκαυγές», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας. Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 29/1) ολοκληρώθηκε στις 03:45 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η τρίτη ημέρα (Κυριακή, 30/1) ολοκληρώθηκε στις 20:30, οπότε και άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Έχετε υπαρξιακό πρόβλημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα είχε ως στόχο να σωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη πτώση στην τρίτη θέση στην επόμενη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υπαρξιακό πρόβλημα.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μπαράζ ψεμάτων. Όπως είπε, απόψε είπε δύο ψέματα σε κάθε πρόταση, ξεπερνώντας και τον χειρότερο εαυτό του. Η κυβέρνηση θα απαντήσει σε ένα προς ένα από αυτά, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο που μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή την επιλογή σας. Γι’ αυτό την κάνετε τελικά αυτή την πρόταση δυσπιστίας; Για τον κύριο Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο όποιος πήρε τον λόγο, δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Κανείς, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά κ. Τσίπρα θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;»

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματος μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη.

»Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σ’ αυτήν εδώ πέρα την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ