Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες τρεις ημέρες καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας την οποία θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης, στην σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα κατά πληροφορίες το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας έχει ήδη δοθεί από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση να το εξετάζει.Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο – πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έδωσε το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για συνυπογραφή περιλαμβάνει τις εξής υποθέσεις:

Για τα Τέμπη: Τόσο για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα όσο και σε ενέργειες συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στην απόρριψη της πρότασης προανακριτικής μετά την δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την μη εκτέλεση της 717.

Υποκλοπές και επιθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές

Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια

Εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας

Η κυβέρνηση ωστόσο, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Είναι, πάντως, ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να μην μετατραπεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Οι -ακόμη πιο προωθημένες- προτάσεις των κομμάτων

Πάντως, χαρακτηριστικό του επιπέδου στο οποίο έχει φθάσει η πολιτική αντιπαράθεση είναι πως η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν ακόμα πιο ακραίες προτάσεις. Αμέσως, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης από το στρατόπεδο της Θήβας όπου εκπληρώνει τις σύντομες στρατιωτικές του υποχρεώσεις ανάρτησε βίντεο στα social media για να δώσει διορία ενός 24ωρου (σ.σ. παρήλθε) στον πρωθυπουργό να οδηγήσει την χώρα σε νέες εθνικές εκλογές υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών.

Ακολούθησε και ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να φύγει» καθώς η παραμονή της κυβέρνησης αποτελεί «όνειδος». Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση Ανδρουλάκη αν και την χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» υποστηρίζοντας ότι η δική του εισήγηση για πρόταση δυσπιστίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ισχυρότερη.

Η Νίκη αντιπρότεινε «αντί του φύλλου συκής που δίνουν Ανδρουλάκης-Κασσελάκης» να στηθεί προανακριτική κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ